Home Mozaik Kako je kraljica Elizabeta preživjela atentat prije više od 50 godina: Sve...

Kako je kraljica Elizabeta preživjela atentat prije više od 50 godina: Sve se godinama tajilo od javnosti i kraljevske obitelji

203
0

Kraljica Elizabeta i princ Philip putovali su iz Sydneya u Orange u sklopu svoje australske turneje 1970. godine

Kraljica Elizabeta II. imala je doista neobičan i bogat život. “Najveća neriješena misterija” za vrijeme njene vladavine bio je pokušaj atentata u blizini Sydneya prije više od 50 godina, piše Daily Mail.

Kraljica Elizabeta i princ Philip putovali su iz Sydneya u Orange u sklopu svoje australske turneje 1970. godine kada su bili žrtve tzv. “Zapleta u Lithgowu”.

Kraljevski par bio je u vlaku koji je vozio preko Modre planine (Blue Mountains) 29. travnja 1970. godine, kada se otprilike na pola puta on zaustavio. Kraljica Elizabeta i princ Philip tada to nisu znali, ali su samo za dlaku izbjegli smrt zahvaljujući sporoj vožnji vlaka.

Bivši detektivski nadzornik Cliff McHardy rekao je da su potencijalni ubojice položili veliki balvan preko tračnica gdje je kraljevski par trebao prijeći, u nadi da će izbaciti lokomotivu iz tračnica.

Srećom, strojovođa je odmah zakočio vlak koji se sporo kretao, zbog čega je vlak klizio gotovo 700 stopa (oko 214 metara) prije nego što se zaustavio na pružnom prijelazu.

Vlak je ostao na pruzi i nije bio značajno oštećen. Nitko iz vlaka koji je provjeravao sigurnost pruge, a koji je prošao tim područjem sat vremena prije kraljevske obitelji nije vidio trupac.

“Da je vlak vozio normalnom brzinom, izletio bi s tračnica u nasip. Moja istraživanja su pokazala da je balvan namjerno postavljen na tračnice”, rekao je McHardy za Daily Mail 2009. godine.

On sumnja da je ubojiti potez isplaniran uz pomoć insajdera i da su ga možda orkestrirali simpatizeri Australske irske republikanske vojske. Dodao je kako se cijeli pokušaj atentata skrivao i od javnosti i od kraljevske obitelji gotovo 40 godina kako bi se australska vlada spasila od sramote.

McHardy, koji je bio istražitelj na slučaju, rekao je da je odlučio otkriti istinu kako bi pomogao u otkrivanju najveće neriješene misterije njegove karijere.

Iako razumije zašto se pokušaj atentata držao u tajnosti, bivši detektiv je rekao da je njegovo zataškavanje značilo da policija nikada nije mogla uloviti kriminalce.

“Nikada nismo došli do osumnjičenika, jer ako smo ispitivali ljude, činilo se da govorimo u zagonetkama”, rekao je. “Nismo mogli otkriti o čemu su bili naši upiti.”

Previous articleButković: Građane nećemo ostaviti na cjedilu
Next articleStanovnici sa suzama radosnicama dočekali oslobodioce Balakliie: ‘Imamo još palačinke, hoćete malo?’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here