Home Vijesti Čelnici riječkog Studentskog zbora umjesto obrane studentskih prava studentskim novcem putovali po...

Čelnici riječkog Studentskog zbora umjesto obrane studentskih prava studentskim novcem putovali po Tajlandu

3364
3

Ako je izvrsnost kriterij na kojemu inzistira Ministarstvo obrazovanja kod oslobađanja od školarina, onda ona sigurno nije kriterij zahvaljujući kojemu se izabiru predstavnici studenata u Studentskom zboru. Dokaz je anamneza institucije koja po definiciji ‘jedina ima legitimitet’ zastupati interese studenata, dakle ne apriorno i po svaku cijenu braniti svog financijera, Ministarstva obrazovanja, kao što se to moglo vidjeti zadnjih dana, ali i unazad desetljeće i pol piše portal Index.


Čelnici Studentskog zbora slikani u Vijetnamu

Članovi Studentskog zbora u Rijeci jučer su se suprotstavili studentima blokiranog riječkog Ekonomskog fakulteta do te mjere da je, izvještavaju mediji, atmosfera bila na rubu fizičkog obračuna. Trgali su plakate koje je postavila Studentska inicijativa, a domar je na neko vrijeme zaključao osam studenata.

I prije godinu dana došlo je do sukoba Inicijative studenata Sveučilišta u Rijeci sa Studentskim zborom koji ih nije podržao u prosvjedima. Zahtijevali su besplatan dodiplomski studij i poboljšanje provođenja bolonjskog procesa. Inicijativa je Zboru predbacivala nenamjensko trošenje proračunskog novca po prijateljskoj osnovi te organiziranje putovanja koja nisu u domeni Sveučilišta, poput onog u Međugorje.

Upravo fotografije s brojnih putovanja koje je šef riječkog Studentskog zbora, Vinkovčanin Tomislav Čengić, objavio na svom Facebook profilu, donekle su objasnile što se radi s novcem namijenjenim riječkoj instituciji za obranu studentskih prava. Čengić se na fotografijama uslikao na pješčanim plažama u naručju sina Primorčeva državnog tajnika Radovana Fuchsa, koji čak i ne studira na Sveučilištu u Rijeci, nego u Zagrebu. Obišli su skupa Vijetnam, Kambodžu, Tursku, Australiju, gdje im se pridružio i tadašnji prodekan za poslovne odnose Medicinskog fakulteta Igor Prpić. Problem je u tome što su, tvrde za portal Index studenti u Rijeci, i Fuchs i Prpić putovali o trošku riječkog Studentskog zbora.

Prema istom izvoru, organizacija putovanja, zadesila je majku djevojke Nine Fuchsa, Mije Mijatović koja je također putovala s njima u Sydney. S druge strane, rezultati svjetskog natjecanja debatnih timova na Tajlandu ne daju razloga za osmijeh – Čengić je završio na 781. mjestu od njih ukupno 792.

Izvrsnost valjda objašnjava ozbiljno Čengićevo lice na jučerašnjem Rektorskom zboru na kojemu je sjedio tik uz ministra Dragana Primorca i rektora zagrebačkog Sveučilišta Alekse Bjeliša. Studentski zbor jednostavno ne razumije metode kolega s Filozofskog fakulteta koji ne znaju šutjeti i zanemariti obećanja ministra resora čije su se reforme zasad pokazale kao promašaj i koji se deklarativno zalaže za društvo znanja.

Previous articleUsusret izborima u Rijeci: Mit o racionalnom biraču
Next articleU Ronjgima još traje Oktobarska revolucija

3 COMMENTS

  1. Pozivam vas sve na web stranicu http://www.autonomnistudenti.com jer su objavljeni zanimljivi video zapisi dekana Ekonomskog i nastup djelatnika Ekonomskog gdje prijeti da će razbiti fotoaparat/kameru. Također je obavljeno i pismo potpore Noama Chomskog i Deklaracija Studentskog zbora Filozofskog fakulteta u Rijeci.

  2. Napokon da je i to izaslo na vidjelo… To su teroristi na medicinskom faxu… nemaju veze s humanizmom i medicinom… pravi oportunisti… Sramota je da se takvi studenti nalaze na celnim pozicijama predstavnika studenata.
    Inace ko nije upoznat, za prosle studentske izbore na medicinskom faxu ta ista ekipa je pokrala izbore, a nakon brojinh apela studenata 6 godine pa čak i prosvjeda, Dekan (Kapović) i Rektor (Rukavina) nisu imali sluha. 35-toro ljudi je tvrdilo da je glasalo za jednu opciju koja je na kraju “dobila” 22 glasa i izgubila. (inace listici na izborima nisu bili ovjereni, a ni promatrači nisu bili dozvoljeni, dapače potjerani su). To je bila velika sramota i medicinskog fakulteta i rektorata koji nisu reagirali vec su se ogradili i cekali da sve padne u zaborav… Eto im sad!!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here