Home Vijesti Četiri članice EU uvele zabranu izdavanja turističkih viza državljanima Ruske Federacije

Četiri članice EU uvele zabranu izdavanja turističkih viza državljanima Ruske Federacije

377
0

Estonija je u četvrtak odlučila zabraniti izdavanje turističkih viza državljanima susjedne Rusije zbog rata u Ukrajini.

“Mogućnost ruskih državljana da posjete Estoniju u velikom broju ili da posjete Europu preko Estonije nespojiva je sa značenjem sankcija koje smo uspostavili”, rekao je ministar vanjskih poslova Urmas Reinsalu, a prenosi Baltic News Service.

Europska unija, čija je Estonija članica, već je zabranila zračni promet iz Rusije nakon što je napala Ukrajinu. Ali Rusi i dalje mogu kopnom putovati u Estoniju i očito je da kasnije iz Estonije lete do drugih europskih odredišta.

Uvođenjem sankcija, Estonija želi da Rusija “ne bude u mogućnosti nastaviti svoj uobičajeni međunarodni život”, rekao je Reinsalu prema BNS-u, glavnoj novinskoj agenciji u regiji. Dodao je da su primijetili “veliki rast broja ruskih državljana koji prolaze kroz Estoniju ili dolaze u nju”.

BNS je rekao da iznimke od sankcija od četvrtka uključuju ruske državljane s dozvolom dugotrajnog boravka; oni koji dolaze u posjet bliskoj rodbini; radnici uključeni u međunarodni prijevoz robe i putnika, kao i osobe koje u zemlju ulaze iz humanitarnih razloga.

Estonska sankcija primjenjuje se od 18. kolovoza. Estonija i Rusija dijele granicu dugu gotovo 300 kilometara (186 milja).

“Pozivam druge vlade da slijede takve korake”, napisao je Reinsalu na Twitteru.

Ranije ovog tjedna, estonski i finski čelnici pozvali su druge europske zemlje da prestanu izdavati turističke vize ruskim građanima, rekavši da ne bi trebali moći ići na odmor u Europu dok ruska vlada vodi rat u Ukrajini.

Estonska premijerka Kaja Kallas napisala je u utorak na Twitteru da je “posjet Europi privilegija, a ne ljudsko pravo” i da je “vrijeme da se sada prekine s turizmom iz Rusije”.

Dan ranije, njezina finska kolegica, premijerka Sanna Marin, rekla je finskoj televiziji YLE da “nije u redu da dok Rusija vodi agresivan, brutalan rat u Europi, Rusi mogu živjeti normalan život, putovati Europom i biti turisti .”

Ruske tvrtke navodno su počele nuditi putovanja automobilom iz St. Petersburga do zračnih luka u Helsinkiju i Lappeenranti u Finskoj, koje imaju izravne veze s nekoliko mjesta u Europi. Drugi po veličini grad u Rusiji udaljen je 300 kilometara (186 milja) od glavnog grada Finske.

Vize koje su izdale Finska i Estonija vrijede u većem dijelu europske bezvizne zone, poznate kao “šengensko područje” koje se sastoji od 26 zemalja: 22 zemlje EU plus Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska. Obično se ljudi i roba kreću slobodno između tih zemalja bez graničnih provjera. Devetnaest drugih zemalja izvan ovog područja dopušta ulazak strancima koji koriste schengensku vizu.

Latvija je zbog rata već odlučila da više ne izdaje vize Rusima. Poljska je u srijedu priopćila da više ne izdaje turističke vize Rusima.

Previous articleNikolina Ristović objavila novu fotku s mora: ‘Emotivno ljetovanje, stare uspomene’
Next articleUživala u se*su s ljubavnikom dok je njen suprug sve gledao uživo (VIDEO)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here