Home Biznis Članice EU pokušavaju pronaći kompromisni dogovor o zabrani uvoza ruske nafte

Članice EU pokušavaju pronaći kompromisni dogovor o zabrani uvoza ruske nafte

80
0

Mađarska se i dalje protivi blokiranju uvoza, što otežava pregovore

Države članice Europske unije pokušavaju pronaći dogovor o novom setu gospodarskih sankcija Rusiji, najavljenom prošle srijede i kojim se predviđa blokiranje uvoza ruske nafte. Predstavnici 27 europskih zemalja trebali su se dogovoriti u nedjelju, ali su se Mađarska, Slovačka i dijelom Češka izjasnile protiv naftnih sankcija. Novi sastanci zakazani su za prvu polovicu tjedna, ali pregovori imaju nekoliko prepreka.

Zabrana uvoza fosilnih goriva iz Rusije smatra se vrlo važnom za smanjenje izvora prihoda ruske vlade, čime se otežava financiranje rata u Ukrajini. Procjenjuje se da je u dva mjeseca otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu, Europska unija uvezla fosilnih goriva u vrijednosti od 42 milijarde eura. Europska komisija željela bi što je više moguće smanjiti ovisnost o ruskim opskrbama, kako nafte, tako i plina.

Odluku o zabrani ruske nafte najavljenu prošlog tjedna pozdravile su neke od najvećih zemalja u Europskoj uniji, manje ovisne o ruskim zalihama, dok je dobila kritike od zemalja koje ovise o Rusiji za uvoz nafte. Posebno su vlade Mađarske i Slovačke poručile da nisu za blokadu, tražeći izuzeća ili barem odgodu stupanja na snagu novih pravila.

Najkritičniji je bio mađarski premijer Viktor Orbán, koji je zabranu ruskog plina predložio Europskoj komisiji izjednačio s “nuklearnom bombom” za gospodarstvo svoje zemlje. Slovačka je vlada koristila blaže tonove, kao i vlada Češke koja je tražila više vremena za organiziranje prelaska na nove dobavljače.

Prema nekim dokumentima do kojih je došao Politico i na kojima su europski diplomati radili u nedjelju, postojala bi spremnost da se Mađarskoj i Slovačkoj produži rok za zaustavljanje uvoza ruske nafte. Umjesto da prestanu u roku od šest mjeseci, kako se očekuje za druge europske države u slučaju sirove nafte (i u roku od godinu dana za rafiniranu naftu), dvije bi zemlje mogle nastaviti koristiti rusku naftu tijekom 2024., dok bi Češka imala do sredinom 2024.

Kompromisni prijedlog za Mađarsku nije dovoljan, koja bi željela dobiti potpuno izuzeće od zabrane korištenja ruske nafte. Orbán tvrdi da bi Mađarskoj moglo trebati najmanje pet godina da pronađe alternative, jer zemlja nema izlaz na more i stoga se ne može osloniti na uvozne sustave osim na postojeće naftovode.

Međutim, potpuno izuzeće za Mađarsku bilo bi neprihvatljivo, ne samo zato što bi oslabilo poziciju Europske unije prema Rusiji, već i zato što bi postavilo opasan presedan u upravljanju zajedničkim politikama, posebno u sektoru tako važnom kao što je energetika.

Zbog ove razlike u stavovima, nove sankcije Rusiji mogle bi stupiti na snagu s malim zakašnjenjem, iako europske institucije kažu da su optimistične u pogledu mogućnosti postizanja sporazuma do sredine ovog tjedna. Pritisci iz Sjedinjenih Država, koji se zalažu za prekid uvoza ruske nafte, mogli bi utjecati na konfrontaciju, i zato što je američka vlada jasno dala do znanja da je spremna pomoći zemljama koje bi mogle biti u najtežoj situaciji; u nedjelju je G7 obećao zabranu uvoza.

Previous articlePrva dama Amerike nenajavljeno posjetila Ukrajinu
Next articleIgor Stari, bivši šef pulske Herculanee, seli na direktorsku poziciju u Rijeku?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here