Home Vijesti Članovi Odbora Svjetske banke u posjeti Rijeci

Članovi Odbora Svjetske banke u posjeti Rijeci

731
0

Gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel i rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin sastali su se danas u Salonu Gradske vijećnice s članovima Odbora Svjetske banke, uz čiju se potporu u Rijeci realizira najveći razvojni projekt grada – Rijeka gateway projekt. Nakon ovog neformalnog sastanka, članovi Odbora Svjetske banke otišli su na sastanak u Lučku upravu Rijeka.

U razdoblju od 27. do 30. studenoga članovi Odbora izvršnih direktora Svjetske banke nalaze se u posjetu Hrvatskoj. Ovo je prvi puta da takva skupina posjećuje Hrvatsku, a posjet je dio putovanja u okviru kojega će članovi Odbora izvršnih direktora posjetiti tri države koje pripadaju regiji Europe i središnje Azije. Osim Hrvatske posjetit će još Letoniju i Kirgistan.

Cilj ovog posjeta je da članovi Odbora iz prve ruke prikupe informacije o trenutnim gospodarskim i društvenim izazovima u Hrvatskoj, posjete određene projekte koji se financiraju sredstvima Svjetske banke i Međunarodne financijske korporacije (IFC) i da se u razgovorima s visokim hrvatskim dužnosnicima upoznaju s gospodarskim prioritetima i planovima u Hrvatskoj i sa stajalištima dužnosnika u pogledu suradnje s Grupom Svjetske banke. Izaslanstvo će se također sastati s predstavnicima civilnog društva.

Odbor izvršnih direktora ima 24 člana koji predstavljaju 186 država članica Grupe Svjetske banke. Odbor utvrđuje politike Grupe Svjetske banke, usvaja strategije partnerstva između Svjetske banke i država i odobrava pojedinačne projekte. Članovi Odbora imaju dvojnu odgovornost budući da pred Odborom predstavljaju interese i potrebe svoje zemlje ili skupine zemalja te interese i potrebe Svjetske banke u odnosu na zemlju ili skupinu zemalja koja ih je imenovala ili izabrala. (www.rijeka.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here