Home Vijesti CNN: AstraZeneca 79% učinkovita protiv zaraze i 100% protiv razvoja teških oblika

CNN: AstraZeneca 79% učinkovita protiv zaraze i 100% protiv razvoja teških oblika

663
0

Rezultati ispitivanja, u kojem je sudjelovalo više od 32.000 ispitanika iz SAD-a, Čilea i Perua, mogli bi povećati povjerenje u cjepivo, koje je izvorno razvilo Sveučilište Oxford.

Podaci će biti poslani američkim regulatorima, Upravi za hranu i lijekove (FDA), kao dio zahtjeva za hitno odobrenje cjepiva u zemlji, kao i znanstvenom časopisu na stručnu ocjenu, rekla je AstraZeneca. Dodaje kako je istraživanje pokazalo da se cjepivo dobro podnosi, sigurno je i visoko učinkovito.

Neovisni odbor “nije utvrdio povećani rizik od tromboze ili događaja karakteriziranih trombozom među 21.583 sudionika koji su primili barem jednu dozu cjepiva”, prema AstraZeneci.

Kao dio ispitivanja, više od 32.000 dobrovoljaca regrutiranih u svim dobnim skupinama primilo je dvije doze cjepiva ili placebo cjepivo u razmaku od četiri tjedna.

Ispitivanje pokazuje i da zaštita od zaraze simptomatskim Covidom koju pruža AstraZenecino cjepivo ne pada kod ljudi starijih od 65 godina. Oko petine ispitanika u američkoj studiji bilo je starije od 65 godina. Dobili su dvije doze AstraZenecinog cjepiva u razmaku od četiri tjedna i pokazalo se da je razina zaštite ista kao i kod onih iz mlađih dobnih skupina.

Cjepivo Oxford-AstraZeneca postalo je predmet kontroverze početkom mjeseca kada su brojne europske zemlje, uključujući Norvešku, Francusku i Dansku, odlučile privremeno obustaviti njegovo uvođenje zbog izvještaja o zgrušavanju krvi kod pacijenata nakon cijepljenja. Hitna istraga Europske agencije za lijekove (EMA) zaključila je prošlog četvrtka da je cjepivo “sigurno i učinkovito” u prevenciji koronavirusa i “da nije povezano s povećanjem ukupnog rizika od tromboembolijskih događaja ili krvnih ugrušaka”.

Profesorica Sarah Gilbet, koja je sudjelovala u izradi AstraZenecina cjepiva pozdravila je rezultate jer pružaju “daljnju potvrdu sigurnosti i učinkovitosti” cjepiva.

Vodeći istraživač u oksfordskom kliničkom ispitivanju AstraZenece i profesor dječje infekcije i imuniteta na Sveučilištu Oxford Andrew Pollard rekao je da su podaci o AstraZeneci “u skladu s rezultatima ispitivanja pod vodstvom Oxforda”, dodajući kako očekuje “snažan utjecaj na Covid-19 u svim dobi i za ljude svih porijekla od široke upotrebe cjepiva.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here