Home Kolumne COVID-19: Mali vodič kroz školsku ventilaciju!

COVID-19: Mali vodič kroz školsku ventilaciju!

913
0

Mogućnost da se zarazite COVID-19 virusom na otvorenom je jako mala, piše u svojoj novoj analizi Boris Bradarić. Stvarno morate biti jako blizu zaraženom i da pri tome razgovarate licem u lice kako bi se zarazili. U zatvorenom prostoru s puno ljudi mogućnost zaraze se drastično povećava. Bez adekvatne ventilacije, širitelj virusa može prostoriju veličine manje učionice napuniti mikrokapljicama u periodu od 10-15 minuta. Ako nemate FFP2 ili FFP3 masku koja dobro dihta, provesti 8 sati u prostoriji gdje netko konstantno izbacuje mikrokapljice s COVID-19 virusom izložiti će vas velikoj količini virusa. U jednoj od prijašnjih kolumni sam rekao da većina hrvatskih učionica nema adekvatnu ventilaciju da bi se u ovakvim uvjetima mogla održavati nastava.

Učionice bi trebale 6 puta zamjeniti zrak u periodu od jednog sata

Po sadašnjim normama, dobro ventilirana radna prostorija/uredi/učionice trebala bi 6 puta izmjenjivati zrak u periodu od jednog sata. Svakih 10 minuta zrak se zamjeni što spriječava zaraženim mikrokapljicama da slobodno lebde u učionici. Po japanskim istraživanjima, zbog COVID-19 virusa, idealno bi bilo zamjenjivati zrak svakih 5 minuta ili 12 puta na sat. Većina učionica je u starim zgradama i kada počne sezona grijanja prozori se zatvaraju kao i ulazna vrata. Na lijevoj gornjoj slici je prikazan smjer gibanja zraka s uključenim radijatorima i mikrokapljice kako polako ispunjavaju cijelu prostoriju. Ako redovito otvaramo prozore (6 puta po +/-2min) svježi hladan zrak će se zakotrljati po podu i početi potiskivati topli zrak s zaraženim mikrokapljicma prema plafonu i u jednom trenutku topli zaraženi zrak će početi strujati prema van na gornjem dijelu otvorenog prozora. Onaj tko bude koristio ovu tehniku prozračivanja imat će pojačane izdatke za grijanje, a učenici i profesori trebali bi imati i jakne na sebi. Ako je dužina učionice manja od visine za 2.5 puta onda se za zamjenu zraka mogu koristiti samo prozori. Bilo bi dobro da prozori imaju donji i gornji otvor posebno, s visinskom razlikom od 1.5m. Učionice koje su duže od visine za više od 5 puta morale bi otvoriti i vrata kako bi izmijenile zrak u udaljenim djelovima. U jednom trenutku doći će i do horizontalnog širenja zraka, kada su prozori otvoreni. Onaj tko je do prozora, dok priča i širi virus, može zaraziti onoga u čijem smjeru se zrak kreće. Zato je jako važno da se u toku nastave i prozračivanja što manje priča (brblja u razredu). Govorom izbacujemo puno više mikrokapljica nego kad dišemo.

Ventilacija s negativnim i pozitivnim pritiskom u učionici

Otvaranje prozora je dosta nepraktično. Vjerovatno zbog toga, ali i zbog hladnog zraka, učenici i profesori će možda izbjegavati tu obavezu što opet može raširiti zarazu na cijeli razred. Bilo bi dobro kada bi škole uz pomoć JLS-a ugradile ventilacijske sistema kako bi se rizik zaraze sveo na nisku razinu i na mali broj osoba u razredu. S forsirajućim odvodom zraka u gornjim dijelovima učionice (ventilator) kreiramo vertikalni uzgon zraka s time da dovod novog zraka bude što bliže podu. Taj negativni pritisak u učionici uzrokuje dovod čistog zraka. Kod pozitivnog pritiska u učionicu upumpavamo zrak s ventilatorom. Kako je pritisak izvan učionice manji od pritiska u učionici, onda kroz otvor za odvod zraka, zrak struji van. S ovom tehnologijom miješamo zrak u učionici i kreiramo dosta zračnih vrtloga ako imamo odvod na istoj visini kao i dovod zraka.

Ventilacija s pozitivnim pritiskom

Većina novih škola i zgrada ima klimatizacijske sustave koji rade na pozitivnom pritisku. Negdje u zgradi u mješalici zraka trebalo bi mješati zrak u omjeru 70/30. Zrak koji se isiše iz učionice mješa se s 30% novog zraka i to se vraća nazad u učionicu. Ako postoje još carbon filteri kroz kojeg prolazi zrak iz isisa onda je to jako dobro. Jedini problem je taj što su otvori za dovod i odvod zraka na plafonu pa u učionici dolazi do vrtložnog gibanja zraka. Onaj tko širi virus u učionici može oko sebe zaraziti učenike koji su u radiusu tog lokalnog vrtloga. Bilo bi najbole da su otvori za odvod zraka blizu poda kako bi se postiglo vertikalno gibanje zraka umjesto horizontalnog ili vrtložnog.

Ventilacija s negativnim pritiskom

Ovo je najbolji sustav koji drastično samanjuje širenje zaraze u bilo kojem zatvorenom prostoru. S ovom tehnologijom dolazi do vertikalne izmjene zraka tako da su učenici najviše zastišeni od mikrokapljica onih koji su širitelji zaraze u razredu. U učionicama se jako brzo mogu ograditi usisne cijevi koje onda mogu biti spojeni na jedan centralni isisni ventilator ili više manjih. Izlazna cijev se može ugraditi u zid ili na gornji dio prozora ako postoji kipa. što se tiče dovođenja novog svježeg zraka može se birati između vanjskog zraka ili zraka iz hodnika. Ako se naprave cijevi u zidu blizu poda, ili ako se naprave otvori na donjem dijelu prozora s nosnicama na dolje, u učionicu dolazi svježi hladan zrak iz vana. Ovakav pristup će malo poskupjeti troškove grijanja. Drugi pristup je da se naprave rešetkice na izlaznim vratima prema hodniku ili u zidu i to blizu poda. Glavna ulazna vrata u zgradi bi trebala biti otvorena kako bi se kroz hodnik dovlačio svježi zrak koji bi strujanjem kroz hodnik bio donekle zagrijan. Treba paziti da hodnik ne bude prostor u kojem se puno zadržava da zrak ne bude kontaminiran.

Bez ventilacije učionice mogu postati super širitelji zaraze

Iskustva iz nekih zemalja su pokazala da uz sve epidemiološke mjere, distanca i maske, nisu dovoljne protiv širenju zaraze ako ne osiguramo dotok svježeg zraka u zatvorenim prostorima. Većina učenika će nositi platnene maske koje su dobre protiv kapljičnog širenja zaraze ali nisu toliko efikasne protiv aerosola (mikrokapljica) ako se radi o dužem boravku u zatvorenim prostorima. Problem nije kako će mladi preboljeti ovi zarazu nego je problem koga će sve zaraziti svojim kontaktima. Kako dolazi jesen i zima, njihovi kontakti s starijim i kronično bolesnim ljudima će biti pretežno u zatvorenim prostorima. Višesatno i višednevno izlaganje virusu bilo koga znači da će klinička slika biti daleko teža nego prilikom zaraze ljeti na otvorenim prostorima. Zbog sve veće lokalne transmisije u PGŽ ako uspijemo lokalizirati zarazu u jednom razredu na par učenika, a ne na cijeli razred, uključujući tu nastavnika i profesora, onda ćemo bez problema progurati godinu bez zatvaranja škola i spriječiti prenos zaraze na druge skupine u društvu. I na kraju vodič indijskih škola temeljen na kinesko/japanskom istraživanju mikrokapljica:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here