Home Mozaik Čovjekolika anakonda zapanjila svijet: Otkriće zapanjujuće priče o tajanstvenoj životinji

Čovjekolika anakonda zapanjila svijet: Otkriće zapanjujuće priče o tajanstvenoj životinji

659
0

Životinjsko nas carstvo ne prestaje iznenaditi svojim brojnim skrivenim čudima.

Postoje određena stvorenja koja se ističu više od drugih, ona koja su sposobna puniti svjetske naslovnice zbog svog neobičnog izgleda ili neobične prirode.

Nedavno smo naletili na sliku ove osebujne “zmije penisa”. Pokazalo se da je to prava životinja.

Predmeti falusnog oblika uvijek su kroz povijest uspijevali privući pozornost i pobuditi znatiželju. Prije nekoliko godina webom je počeo kružiti niz slika koje prikazuju stvorenje koje je mnoge natjeralo da odmahuju glavom u nevjerici.

Svojim prepoznatljivim izgledom, tajanstvena životinja neobičnog izgleda zaradila je niz prikladnih nadimaka, uključujući “zmija penis”, “slijepa zmija” ili “čovjekolika anakonda”.

Unatoč nevjerojatnoj sličnosti sa zmijom, stvorenje je poznato kao Atretochoana eiselti i prkosi očekivanjima jer pripada sasvim drugoj kategoriji životinja. To je zapravo vodozemac bliži daždevnjaku i najveći od nekoliko poznatih tetrapoda bez pluća.

Ovo rijetko stvorenje živi u vodama Amazone u Brazilu i dugo je bilo rijetkost. Prvi ga je otkrio Sir Graham Hales tijekom ekspedicije sa Sir Brianom Dollom u kasnim 1800-ima.

Ali A. eiselti je prvi put opisan tek 1968. Daljnja istraživanja i analize dovele su do njegove ponovne klasifikacije 1996. godine, uzdižući ga do statusa vlastitog jedinstvenog i ekskluzivnog roda, Atretochoana.

Godine 2011. ova vrsta cecilije ponovno je otkrivena u Amazoni. Obitavajući isključivo u rijeci Amazoni i njenoj najvećoj pritoci, rijeci Madeiri u Brazilu, “penis zmija” ostala je isključivi stanovnik ove određene regije, bez dokumentiranih izvješća o viđenjima drugdje diljem svijeta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here