Home Kolumne FOTO: Crystal fighters i Senzorz u Stereu – Evanđelje po zvuku

FOTO: Crystal fighters i Senzorz u Stereu – Evanđelje po zvuku

1209
0

Srijeda navečer u gradu na Rječini… Užas. Kiša i jugo, čemer i jad… Čast izuzetnim srijedama, ali većina ih je prokleto dosadnjikava… E, ova nije bila jedna od tih, običnih, prežaljenih i brzo zaboravljenih srijeda… Ova je bila dan kada su Stereu i nama, njegovim posjetiteljima, dva vrhunska benda podarila toliko dugo željeni, neki novi glazbeni blagoslov… Sad sto posto mislite da sam ili bio pod utjecajem opijata ( istina, popio sam par pivi, ali kad nisam… ), ili su mi platili, ili sam samo ” munjen sto gradi “…


foto: željko drakulić

Ništa od toga, Sveta Riječka Publiko, Vi Vječni Skeptici! Prevladavajuće osjećaje u okupljene publike nakon ovog glazbenog prebjega u recentnu europsku slušaonicu možda bi najbolje mogla opisati stara stvar Bajage i njegovih Instruktora… ” Pale se svetla, zuji elektrika… Kroz vazduh ( zrak, prijevod za mlade ) kruži čista energija… Gledam u pod, a pod se pomera ( pomiče, opet prijevod, zlu ne trebalo ) pod nogama! “.

Stereo je u 22 i 30 još bio potpuno prazan i sve je mirisalo na toliko tipični riječki glazbeni fijasko… Ali, prevarili smo se. Odjednom, prostor za mahanje cugom drastično se počeo smanjivati… Upravo na vrijeme! Oko 11, na stage su stupili momci i djevojka iz riječkog benda Senzorz. Pomalo i potiho, skromno i bez euforije… Čuo se pokoji pljesak, poneki uzvik i show je mogao početi… I to kakav! Oni koji su otprilike znali što ih čeka nisu bili iznenađeni… A za one koji nisu, vrijedila je poruka… Dobrodošli u riječku glazbenu scenu 21. stoljeća! Energično i suvremeno, glazbeno neustrašivo, vokalno izvanredno… Jedna za drugom, kao po špagi, slijedile su Hunting You, The Moment I Saw You Dancing, The Way That I… I mnoge druge slušljive, izričajne i plesne melodije synth – electro – pop – rocka, kao stvorene za oduševljenje, već tada poluraspomamljenog Sterea… Bravo, Senzorzi, bez greške! Jedva čekamo slijedeći nastup!

Nakon Senzorza, u dobro uigran Stereo, zapravo na njegovu pozornicu, stupili su, glavama, bradama i torzoima, napeto očekivani gosti, skupina individualaca pod zajedničkim naziv(nik)om Crystal Fighters! Fantastična Petorka sastavljena od članova iz Španjolske ( Baskije ) i V. Britanije došetala se na stage puna samopouzdanja, očito s mišlju da nam dobrano zapapre sredinu tjedna… I, moramo priznati, u potpunosti su uspjeli zadatak provesti u djelo… Kombinacija elektronike, klasičnog rock izričaja ( gitara, bas, bubanj ) i autohtonih baskijskih narodnih instrumenata zvuči potpuno ludo, svježe i pozitivno! U Rijeci su predstavili svoj album pod nazivom Star of love i većina odsviranih pjesama bila je upravo s tog, popularno rečeno, nosača zvuka… Redale su se u luđačkom ritmu Solar system, I do this everyday, At home, I love London, Swallow… Publika je sa svakom novom stvari zapadala u sve veću euforiju baespogovorno izvršavala sva naređenja sa scene… Bez šanse za povratak, kao u živi pijesak… Odlično! Rijeka mi se u tom trenutku činila kao da hvata korak sa svijetom… Barem u glazbi… A to je bio možda najbolji osjećaj te večeri.

Kada smo svi zajedno, onako znojni, umorni, ali sretni izašli iz Sterea, shvatili smo da u našem gradu još uvijek kiša vlada jednom dosadnom srijedom… Dosadnom možda nekim drugim ljudima… Naša je bila izvanredna! Ponovilo se! (Sandi Basić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here