Home Vijesti Danas vrhunac toplinskog vala, temperature idu i preko 40 stupnjeva

Danas vrhunac toplinskog vala, temperature idu i preko 40 stupnjeva

252
0

Danas se očekuje vrhunac toplinskog vala, a očekuje se da se ponegdje temperature popnu i do 40 stupnjeva.

“Pretežno sunčano i vruće, no od sredine dana u unutrašnjosti mala do umjerena naoblaka. Prema večeri raste vjerojatnost za pljuskove i grmljavinu, najprije u Međimurju i Hrvatskom zagorju, a u noći na nedjelju može ih biti i drugdje u sjevernim kopnenim krajevima.

Vjetar uglavnom slab, ponegdje i umjeren jugozapadni, ali će u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj kasno poslijepodne zapuhati umjeren sjeverac i sjeveroistočnjak, prolazno i pojačan. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 35 i 40°C”, stoji u priopćenju DHMZ-a.

Iz Državnog hidro-meteorološkog zavoda i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo podsjećaju sve na preporuke vezane za zaštitu od vrućine i toplinskog udara, a posebno osobe sa zdravstvenim problemima, prenosi HRT.

“Temperature će biti više od 35 Celzijevih stupnjeva, a dosezat će i do 40 stupnjeva. Ponegdje možda u Dalmatinskoj zagori, ali i u istočnoj Slavoniji i više od 40”, kaže Branka Ivančan Picek, ravnateljica DHMZ-a.

Dodala je kako će možda u Dalmatinskoj zagori biti maksimum od 42.8 stupnjeva, koji je u Hrvatskoj izmjeren 1981. godine u Pločama. Upozorila je da se danas poslijepodne približava manja količina vlažnog zraka, što će povećati vlagu u zraku i podnošljivost temperatura bit će manja.

DHMZ u priopćenju od prije četiri dana, kad su najavili toplinski val, kaže da će vrijeme biti opasno.

U nastavku prenosimo njihovo priopćenje od prije nekoliko dana.

“Upozoravamo na novi toplinski val u cijeloj zemlji. Nakon predaha od desetak dana, na Jadranu su se sredinom mjeseca ponovno pojavili temperaturni uvjeti za nastanak toplinskog vala, no opasnost do danas uglavnom nije prelazila umjerenu. Prema prognozama, to će se promijeniti idućih dana, pogotovo od 21. do 24. srpnja. Unutrašnjost je, nakon duljeg izostanka izraženije vrućine, na pragu toplinskog vala (Slika 1).

Vrlo topla zračna masa unutar termobaričkog grebena uzrokovala je ekstremnu vrućinu u zapadnoj Europi, osobito Francuskoj i Velikoj Britaniji, gdje su zabilježeni i rekordi. Ta se zračna masa sada premješta nad naše krajeve, a na Jadranu će se vjerojatno zadržati i tijekom sljedećeg tjedna. Ipak, u Hrvatskoj situacija ne bi trebala biti ekstremna kao na zapadu Europe. Prognoze ukazuju i da bi na kopnu toplinski val na samom kraju ovog tjedna ili početkom idućeg, barem nakratko, trebao biti prekinut ili ublažen.

Na vrhuncu toplinskog vala u većini Hrvatske i okolnih zemalja očekuje se najviša dnevna temperatura između 35°C i 40°C. Zbog lokalnih uvjeta ona će ponegdje biti niža, ali ne isključujemo mogućnost ni za više vrijednosti. Uz slabljenje bure te visoke dnevne temperature zraka i sunčano vrijeme, more će se ponovno jače zagrijati. To će duž obale za posljedicu imati još toplije i sparnije, a time i neugodnije noći s najnižom temperaturom oko 25°C ili mjestimice višom. I na kopnu će biti toplih noći s temperaturom višom od 20°C.

Postoji mogućnost premašivanja lokalnih dnevnih, odnosno tjednih rekordnih vrijednosti, pa čak i mjesečnih za srpanj. Za premašivanje apsolutno najviših ikad izmjerenih temperatura na meteorološkim postajama vjerojatnost je mala.

Većini ljudi je od samih meteoroloških rekorda ipak važniji nepovoljan utjecaj visoke temperature i toplinskog vala na zdravlje. Upravo tom aspektu treba pridati posebnu pozornost. Savjetuje se pridržavanje preporuka za javnost, praćenje vremenskih upozorenja i biometeorološke prognoze. Manjak oborine i već dugotrajna suša na mnogim lokacijama, pogotovo na Jadranu i uz njega, nažalost se nastavljaju. Posljedično se nastavlja i vrlo velika opasnost od požara raslinja kojima također svjedočimo posljednjih dana.”

Previous articleMoguća neviđena situacija: Ako Dinamo kiksa, a Rijeka iznenadi
Next articleUkrajinci: Opkolili smo više od 1000 ruskih vojnika kod Hersona!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here