Home Sport Moguća neviđena situacija: Ako Dinamo kiksa, a Rijeka iznenadi

Moguća neviđena situacija: Ako Dinamo kiksa, a Rijeka iznenadi

486
0
foto: andrej turina

Natjecanja u kvalifikacijama europskih kupova redovito prekrajaju raspored hrvatskog prvenstva. Već je odgođen derbi Rijeke i Hajduka u 2. kolu, a vjerojatno će se odgoditi i derbi Dinama i Hajduka u 5. kolu, koji se igra 13. kolovoza, zbog toga što Hajduk samo dva dana ranije očekuje uzvrat 3. pretkola Konferencijske lige, piše gol.dnevnik.hr.

Međutim, imamo potpuno neobičnu hipotetsku situaciju koja bi se mogla dogoditi ako se ispune dva uvjeta: ako kojim slučajem Dinamo ispadne od Škupija u 2. pretkolu Lige prvaka, a Rijeka prođe Djurgarden i plasira se u 3. pretkolo Konferecijske lige.

Tada bi 4. i 11. kolovoza igrala četiri hrvatska kluba u Europi na isti dan. To bi značilo da bi u nedjelju, 7. kolovoza, i Dinamo, i Hajduk, i Osijek i Rijeka morali igrati 4. kolo Supersport HNL-a. Bila bi to uistinu raritetna situacija.

Inače, prema propozicijama HNL-a, klubovi koji igraju pretkolima UEFA-inih kupova imaju pravo na odgodu jedne prvenstvene utakmice, u što se ne ubraja eventualna potreba odgode neke utakmice zbog preklapanja termina odigravanja europskih i utakmica hrvatskog prvenstva. Primjerice, kada su u paru klub koji igra kvalifikacije za Ligu prvaka i klub koji igra kvalifikacije za Europa ligu ili Konferencijsku ligu.

Također, klub koji se plasira u skupine UEFA-inih kupova ima pravo na još jednu odgodu utakmice tijekom jeseni, i to ako već u kvalifikacijskom dijelu nije imao dvije odgode. Ako se radi o odgodi utakmice u kojoj se sastaju klubovi koji sudjeluju u UEFA natjecanju, pravo na odgodu ostvaruje se zahtjevom jednog od klubova sudionika.

Odgođene utakmice moraju se odigrati najkasnije prije termina za odigravanje zadnja dva kola HNL-a. Međutim, nije sasvim jasno iz propozicija znači li to da se, recimo, eventualna odgoda utakmice Dinama i Hajduka neće računati kao “joker odgodi” ijednom klubu i hoće li imati pravo na još jednu odgode utakmice ako uđu u fazu natjecanju po skupinama. Tumačenje tog pravila prilično je nejasno.

Previous articleHrvatski kanader došao u pomoć Slovencima i čuvao od vatre natpis “najvećeg sina naroda i narodnosti SFRJ”
Next articleDanas vrhunac toplinskog vala, temperature idu i preko 40 stupnjeva

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here