Vijesti

Debeljak od države traži 10,4 milijarde kuna za Uljanik!?

Debeljak od države traži 10,4 milijarde kuna za Uljanik!?

This image has an empty alt attribute; its file name is tomislavdebeljak.jpg

Nakon odluke o izboru Debeljakovog splitskog Brodosplita kao strateškog partnera Uljanika, rješenje problema za škverova s 1400 zaposlenih je tek na samom početku. Možda će partner isplatiti dio plaća, skinuti dio blokada, ali Uprava i Brodosplit tek trebaju izraditi plan restrukturiranja. A on uključuje i novo državno sudjelovanje u spasu škvera. Samo lani je otišlo 2,5 milijardi kuna poreznih obveznika za jamstva Uljaniku, a ove će se iznos popeti do 3,5 milijardi kuna. Procjenjivalo se da će biti potrošeno još do 2,5 milijardi kuna za restrukturiranje ali Poslovni dnevnik je jučer objavio da je Brodosplitov plan da država plati još 1,4 milijarde eura (10,5 milijardi kuna) za spas Uljanika. I to odmah!

A onda bi Brodosplit i Fincantieri isti iznos uložili u kroz 10 godina. To znači da bi sve skupa, spas Uljanika državu koštao nevjerojatnih 14 milijardi kuna!

“Tako visoka brojka je premašila sve ranije kalkulacije o dodatnim troškovima države za restrukturiranje. Osnovna ideja koja se nudi u ovom paketu je da država pokrije sve gubitke i počisti eventualne repove, te omogući novom vlasniku čisti početak u kojem više ne bi bile potrebne državne potpore” piše Poslovni dnevnik i navodi da je taj iznos šokirao i ljude u Ministarstvu gospodarstva i upravu Uljanika.

Nitko ne zna kako su došli do tog iznosa. Procjene troška države stalno rastu. Prije godinu dana uprava je procijenila da bi cijeli trošak restrukturiranja koji bi podijelili država i strateški partner trebao biti 465 milijuna eura. Brojka je svaki mjesec rasla, da bi došla na 694 milijuna eura. Zatim je bivši partner Kermas procijenio da će sve koštati 830 milijuna eura. Sada bi samo država trebala dati 1,4 milijarde eura!

U Vladi, ali i HDZ-u već postoje razmimoilaženja oko toga treba li spašavati Uljanik s novim milijardama kuna.Još nije gotova ni istraga DORH-a o tome gdje su završili novci u Uljaniku koje je država davala kroz potpore 3. maju i jamstva za brodove. Barem milijardu kuna je potrošeno nenamjenski, pokazalo je izvješće Ministarstva financija. Propituje se i odnos s kooperantima, plaćanja i tijekovi novca. Postoje ozbiljne sumnje na kaznena djela. Ali iz DORH-a samo odgovaraju da su “izvidi u tijeku”.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Snijeg na Platku krajem travnja?!

spApril 24, 2019

Kandidirala se za EU parlament, a ne zna koje su mu ovlasti

spApril 24, 2019

Rijeka dobila Laboratorij znanja

spApril 24, 2019

Mercedes na Rujevici udario u vozilo vučne službe

spApril 24, 2019

60-godišnjak napuhao 2,41 promila

spApril 24, 2019

Hoće li milijardu kuna državnog jamstva Uljaniku platiti Amsterdamska koalicija?

spApril 23, 2019

Rijeka najnapredniji digitalni grad u Hrvatskoj

spApril 23, 2019

Najveća brzina 209 km/h, najveća koncentracija alkohola 2,2 g/kg

spApril 23, 2019

Šleper se ispriječio na vijaduktu Svilno!

spApril 23, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.