Home Najnovije Delegacija Hong Konga u Rijeci

Delegacija Hong Konga u Rijeci

670
0

U Salonu Grada Rijeke održan je prijam za izaslanstvo Zakonodavnog Vijeća posebne upravne oblasti Hong Konga. Izaslanstvo posjećuje tri europske države, Češku, Mađarsku i Hrvatsku s ciljem upoznavanja s temeljnim promjenama koje su se dogodile u tim državama u smislu razvoja demokracije, civilnog društva, zaštite prava etničkih manjina te ostalih pitanja ljudskih prava, uključujući slobodu tiska. Posjet je osmišljen po željama Izaslanstva, a posredovan je putem Veleposlanstva RH u NR Kini. Delegaciju iz Hong Konga predvode Emily LAU Wai-hing i Fred LI Wah-ming iz Zakonodavnog vijeća, a primili su ih predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Dorotea Pešić-Bukovac i zamjenik gradonačelnika Miroslav Matešić.

Teme razgovora su bile bliža povijest ustavnih i političkih zbivanja u Republici Hrvatskoj s naglaskom na temeljne promjene u društvu posljednjih desetak godina kao i društvenim, gospodarskim, kulturnim i etničkim čimbenicima koji su doveli do promjena. Poseban naglasak je dat također ulozi nevladinih organizacija, intelektualaca, religijskih predstavnika, medija i svih drugih koji su u promjenama sudjelovali.

U tom smislu je voditeljica delegacije Emily LAU Wai-hing postavila brojna pitanja vezana uz prepreke i probleme na putu procesa demokratizacije, te način na koji su prepreke i problemi prevladani, a interesirao ih je o odnos između nacionalnog i županijskih i drugih lokalnih zakonodavnih tijela, civilno društvo, zaštita prava etničkih manjina i ostala pitanja koja se tiču ljudskih prava, uključujući slobodu tiska.

Prijamu je nazočio i Veleposlanik Republike Hrvatske u Narodnoj Republici Kini prof. dr. Ante Simonić, na čiju je inicijativu Izaslanstvo Hong Konga došlo u Rijeku. Dorotea Pešić-Bukovac, predsjednica Gradskog vijeća upoznala je Izaslanstvo sa posebnostima Rijeke kao grada razvijene demokracije i multikulturalne sredine, a posebno je govorila o svojim iskustvima u unapređenju civilnog društva, zakonodavstva i odnosa sa Saborom, budući da je vanjski član Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te bivša saborska zastupnica. (foto: rijeka.hr)

Previous articlePočetak radova na džamiji u listopadu
Next articleRijeka svjetsko središte mreže torpednih stanica?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here