Home Vijesti Devastacija Gata Karoline Riječke: Javna kritika i moguća restauracija?

Devastacija Gata Karoline Riječke: Javna kritika i moguća restauracija?

267
0
MixCollage 28 Jun 2024 03 26 PM 2571
Foto: Maks Kosjek

Gat Karoline Riječke, jedna od potencijalno najatraktivnijih lokacija u Rijeci, nedavno je ponovno postao predmetom rasprave i zabrinutosti zbog devastacije. Lučka uprava Rijeka poduzela je radove na gatu koji su rezultirali uništenjem stogodišnjeg kamenog postamenta, što je izazvalo negodovanje i ljutnju među građanima i ljubiteljima kulturne baštine.

Javna Kritika i Reakcija

Izgleda da je javna kritika ipak djelovala na odgovorne za ovaj barbarski čin. Ovih dana na Gat Karoline Riječke dopremljeno je nekoliko paleta kamenih ploča. Postoji nada da će se one položiti kako na nove, tako i na one već zatvorene kanale, čime bi se barem djelomično ispravila učinjena šteta. Fotografiju novih ploča na svom je facebook profilu objavio Maks Kosjek:

Povijesni Značaj Gata Karoline Riječke

Gat Karoline Riječke izgrađen je još u vrijeme kada su Rijekom upravljali Mađari. Ovaj povijesni spomenik svjedoči o bogatoj prošlosti grada i doprinosu Mađara njegovom urbanom razvoju. Nažalost, čini se da današnje generacije ne uspijevaju očuvati ono što su im preci ostavili.

Radovi na Gatu: Što se Dogodilo?

Nedavno su na gatu izvedeni radovi koji su uključivali izrezivanje starog stogodišnjeg kamena radi postavljanja kablova. Umjesto adekvatne restauracije, rupa je brzinski ispunjena mješavinom cementa i pijeska. Ovakav pristup izazvao je ogorčenje među građanima, koji se pitaju zašto konzervatori i odgovorne službe nisu reagirale na vrijeme.

Zabrinjavajuća Percepcija: Svatko Može Raditi Što God Hoće?

Zabrinjavajuća je percepcija da u Rijeci svatko može raditi što god hoće, bez poštovanja prema povijesnoj baštini. Ovakav stav može dovesti do daljnje devastacije i gubitka vrijednih kulturnih objekata koji svjedoče o bogatoj povijesti grada.

Prvi koraci prema ispravljanju štete

Gat Karoline Riječke, kao simbol povijesne i kulturne baštine Rijeke, zaslužuje puno više pažnje i brige. Javna kritika i reakcija možda su prvi koraci prema ispravljanju štete, no potrebno je puno više truda i odgovornosti kako bi se očuvali ovakvi dragocjeni spomenici za buduće generacije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here