Home Vijesti DHMZ godinama obećava plutaču za mjerenje temperature mora u Rijeci, u čemu...

DHMZ godinama obećava plutaču za mjerenje temperature mora u Rijeci, u čemu je problem?

160
1
MixCollage 08 Jul 2024 03 31 PM 4304
Rijeka - jedini jadranski grad s nepoznatom temperaturom mora

Rijeka, treći najveći grad u Hrvatskoj i važna luka na Jadranu, jedini je veći grad na moru koji još uvijek nema plutaču za mjerenje temperature mora. I to unatoč činjenici da su i puno manje općine i gradovi, poput Opatije i Bakra, opremljene ovom tehnologijom, što postavlja pitanje zašto je Rijeka i dalje izostavljena? Rimeteo je odgovor na pitanje bezuspješno pokušavao dobiti od 2016. godine, na našem portalu smo o tom problemu pisali još 2021. godine kada je po prvi put obećano postavljanje plutače.

Obećanja i stvarnost

Prošle godine, portal Lokalpatrioti Rijeka uputio je upit Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ) o postavljanju plutače za mjerenje temperature mora u Rijeci. DHMZ je i tada obećao da će plutača biti postavljena do kraja 2023. godine.

U odgovoru na upit, DHMZ je naveo:

“Projektom modernizacije meteorološke motriteljske mreže u Republici Hrvatskoj – METMONIC osigurane su plutače za mjerenje površinske temperature mora na 28 lokacija na području hrvatskog dijela Jadrana, pa tako i za područje Grada Rijeke. Trenutno je u tijeku priprema nabave za instalaciju plutača te je planirani rok provedbe instalacije do kraja ove godine. Mikrolokacija za mjerenje površinske temperature mora u Rijeci trenutno još nije određena.”

Početak je srpnja 2024. godine, a plutače još uvijek nema.

Novi podaci, stari problemi

DHMZ je u međuvremenu izvijestio o novitetu na svojoj web stranici, gdje se sada mogu pronaći i temperature nekih rijeka. “Sad kad znamo i sigurni smo u nadolazeću vrućinu, preostaje nam pripremiti se i držati preporuka struke. A rashladiti se, osim u moru, možemo i u rijekama koje će se također zagrijavati,” istaknuli su tada.

Pitanja bez odgovora

Godina je 2024. i dok su u širem okruženju Rijeke postavljene četiri postaje za mjerenje površinske temperature mora (Opatija, Bakar, Labin, Rovinj), Rijeka je i dalje bez ove ključne infrastrukture.

Unatoč obećanjima i planovima, Rijeka i dalje čeka na plutaču za mjerenje temperature mora. Dok su druge jadranske lokacije već odavno opremljene, a počele su se mjeriti i temperature rijeka, građani Rijeke se pitaju do kada će se zaobilaziti njihov grad.

1 COMMENT

  1. Problem je u HDZ u koji obstruira razvoj Rijeke.Ti frikovi traže da narod uloži u BEZVRIJEDNE DRŽAVNE OBVEZNICE koje su ništa do klasična Ponzi šema u kojoj zadnji gubi DOK SRBIJA kupije 5 TONA ZLATA 999 da oječa državnu monetarnu strukturu.Zemlja koja ne može postaviti BUOY sa SOLARNIM PANELOM koja će mjeriti temperaturu mora MORA IZGUBITI VARTEKS i propasti kao i njeni bistri građani.😂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here