Home Vijesti DHMZ izdao crveni alarm za dvije regije: ‘Ne krećite na put ako...

DHMZ izdao crveni alarm za dvije regije: ‘Ne krećite na put ako ne morate’

156
0

DHMZ izdao je za danas crveno upozorenje za Velebitski kanal i južnu Dalmaciju zbog jake, mjestimice olujne bure s najjačim udarima vjetra od 35 do 90 čvorova, a narančasto za područje riječke, splitske i dubrovačke regije, zapadne obale Istre i Kvarnera zbog jake i vrlo jake bure.

“Zbog olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima, koji su se već ili će se tek generirati, upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila”, poručuju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda u upozorenju za nedjelju 5. veljače.

“Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova.

Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Budite spremni i na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom”, poručuju iz DHMZ-a.

Podsjetimo, olujni vjetar cijelu je subotu stvarao probleme diljem zemlje. DHMZ je oglasio crveni alarm za cijelu obalu, osim Istre, za koju je bio na snazi narančasti alarm. Za cijelu sjevernu Hrvatsku upaljen je bio narančasti alarm, a žuti za ostatak zemlje.

U Zagrebu su iščupana stabla padala na automobile i prometnice. Na teren su izašle sve raspoložive ekipe, a dvije su osobe lakše ozlijeđene. U Splitu je ozlijeđen 11-godišnji dječak na nogometnom igralištu. Prebačen je u KBC Split. U Osijeku je vjetar oštetio dio nadstrešnice na tržnici, a u Virovitici je krov s obližnje garaže pao na školu.

Padali su i dijelovi fasade sa zgrada, ima oštećenja na krovovima, a štete je uz ostalo bilo i na električnim vodovima, pa su pojedina područja ostala bez struje.

Previous articleSvećenik tvrdi da mu se dogodilo čudo: Otkrio da je izliječen od tumora na mozgu čim je posjetio jedno mjesto (VIDEO)
Next articleJakirović ima jockera za Jadranski derbi: Od prve minute bi mogao zaigrati Banda!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here