Home Mozaik Dječak se igrao u blatu, pronašao pravo blago: Iznimno rijetko otkriće, mališan...

Dječak se igrao u blatu, pronašao pravo blago: Iznimno rijetko otkriće, mališan imao urnebesnu poruku za muzej

358
0

Devetogodišnji dječak slučajno je iskopao rimski novčić star 1800 godina igrajući se tijekom produženog boravka nakon škole u njemačkoj saveznoj državi Bremen.

Rijedak rimski srebrni denar iz vremena cara Marka Aurelija koji je vladao 161.-180. AD, Bjarne je pronašao prošlog ljeta u Bremen-Arsteinu dok se igrao sa svojim kolegama iz razreda.

Novčić je odnio kući, a onda su on i njegovi roditelji odlučili kontaktirati gradske arheologe.
Zato je tek ove godine predstavljen javnosti. Državna arheologinja Bremena Uta Hale rekla je da je “ovaj novčić nešto posebno”.

Dodala je da u toj njemačkoj državi postoje još samo dva usporediva novčića, napomenuvši da je ovaj pronađen na području koje nije bilo pod Rimskim Carstvom.

Hale vjeruje da je novčić pripadao rimskom plaćeniku i da je bio predmet trgovine ili suvenir s putovanja.

Arheolog je također rekao da je otkriće vrlo rijetko te dodaje da u Bremenu nema puno mjesta gdje djeca mogu kopati po zemlji. U Njemačkoj su posljednjih godina zabilježena dva slična slučaja pronalaska rimskog novca u Donjoj Saskoj.

Halle je rekla da će o budućnosti novčića razgovarati s dječakovom obitelji i da bi ga osobno voljela vidjeti izloženog u Državnom muzeju povijesti i kulture u Bremenu.

Ideja se svidjela Bjarneu, o čemu svjedoči njegova izjava: “Ako samo ja imam prilike vidjeti taj novčić, onda je malo dosadno”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here