Home Mozaik Dječak u Australiji pritvoren zbog tučnjave s vršnjakom, proveo 45 dana u...

Dječak u Australiji pritvoren zbog tučnjave s vršnjakom, proveo 45 dana u samici

62
0

Dječak od 13 godina iz Queenslanda u Australiji proveo je 45 dana u samici dok je boravio u pritvoru kaznionice za mlade u Townsvilleu. Nakon 60 dana u pritvoru, dječak je pušten, ali uvjetno. Pritvoren je zbog tučnjave s vršnjakom, prenosi index.hr

Ovaj pravosudni slučaj je izazvao zabrinutost zbog ljudskih prava u Queenslandu. Pretpostavlja se da je 13-godišnjak proveo 22 uzastopna dana u samici. Šef za ljudska prava Queenslanda Scott McDougall kaže da su u ovom slučaju možda prekršeni državni zakoni.

Dječak bez kriminalne prošlosti bio šest dana u zatvoru za odrasle
Dječak, dok je bio u pritvorskom centru, napravio je vodom iz WC-a poplavu u svojoj ćeliji nakon što mu je uskraćena voda za piće, rekao je za BBC dječakov odvjetnik Tim Grau. Grau kaže da njegov mladi klijent nema ozbiljnu kriminalnu prošlost, a pritvoren je na vrlo okrutan način.

Odvjetnik kaže da ne zna zašto je dječak toliko dugo bio u samici, ali sumnja da je to zbog nedostatka osoblja u kaznionici za mlade. Navodi da je u pritvoru za mlade preko 80 djece.

“Ako je moj klijent bio u samici zbog nedostatka osoblja, onda se može pretpostaviti da su i druga djeca ondje u istoj situaciji. Možda je to češće nego što smo mislili”, rekao je odvjetnik.

Dječak je prije dolaska u kaznionicu za mlade čak šest dana proveo u zatvoru za odrasle. Prošli tjedan je pušten uz usmenu opomenu.

Nije jedini slučaj
Odvojeni nedavni slučaj također je izazvao zabrinutost zbog ljudskih prava u pogledu pravosudnog sustava za mlade u Queenslandu, koji je trenutno u reformi.

U veljači se pokazalo da je 13-godišnji dječak iz Queenslanda s poteškoćama u razvoju proveo 78 dana zatvoren u ćeliji 20 sati dnevno.

“S obzirom na zakone koji se donose u Queenslandu, a kojima je jasna namjera zatvoriti više djece, postaje još važnije da vlada hitno razvije koherentan plan za sprječavanje ulaska djece u sustav kaznenog pravosuđa. Brinem se da povećanjem pritiska na sustav riskiramo normalizaciju zlostavljanja djece”, rekao je za BBC aktivist za ljudska prava McDougall.

Ministarstvo priznaje da se u kaznionicama za mlade koriste samice
U izjavi za BBC, glasnogovornik ministarstva za djecu, mladež i multikulturalna pitanja Queenslanda rekao je da se zatvaranje u samicu ili “odvajanje” rijetko kada koristi, ali da se koristi kada kaznionica nema drugog izbora.

“Samica je osmišljena da osigura sigurnost osoblja i mladih u svakom trenutku. Tijekom odvajanja, mladi ljudi mogu primati posjete i koristiti usluge stručne podrške. Također, mogu koristiti obrazovne materijale, telefon i rekreirati se”, stoji u odgovoru ministarstva.

Previous articleOrgije u zatvoru: Zadovoljavale robijaše, švercale im gaćice…
Next articleInstagram gori, Severina podijelila fotografije s posebnim muškarcem i napisala emotivnu poruku

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here