Home Mozaik Djevojčica (3) dobila bolne plikove nakon što ju je dodirnula na plaži:...

Djevojčica (3) dobila bolne plikove nakon što ju je dodirnula na plaži: Prisutna je i u Hrvatskoj…

431
0

Trogodišnja djevojčica Ruby Duffy mogla bi godinama imati plikove na koži nakon što je dotaknula otrovnu biljku na plaži, piše The Sun.

Djevojčica je, naime, prošloga tjedna na plaži u škotskom gradu Dundeeju došla u kontakt s gigantskom šapikom, poznatom i kao divovski svinjski korov, koja proizvodi snažan otrov.

Šapike su u Europi invazivne vrste, ima ih 20 vrsta, a četiri su prisutne i u Hrvatskoj, među kojima su spomenuta gigantska šapika te obična ili livadna šapika.

Prema liječnicima, oporavak i zacjeljivanje rana mogli bi potrajati nekoliko mjeseci. Njena desna ruka mogla bi biti osjetljivija na UV zračenje tijekom cijelog njezinog života.

Sok gigantskog svinjskog korova izaziva teške opekline na koži kada reagira s UV zrakama iz sunca.

Radnici su sada očistili područje obraslo korovom gdje je djevojčica stradala. Njena majka Caitlin kontaktirala je lokalne vlasti u nadi da se takvo što neće ponoviti u budućnosti.

“Nisam mislila da je moguće naići na tako otrovnu biljku na javnom mjestu ili negdje gdje mu dijete može lako pristupiti. Ako djeca nešto žele dotaknuti, rijetko što će ih spriječiti. Gradske vlasti rekle su mi da će očistiti područje oko plaže i obavijestiti vlasnike zemljišta u blizini. Savjetujem svima da pripaze na ove biljke. Sunčeve zrake će uvijek štetiti njenoj ruci, a boljet će ju i svrbjeti iduća četiri mjeseca. Iako se radi o ozbiljnim posljedicama, mislim da je imala dosta sreće. Zamislite da joj je korov dotaknuo lice”, zaključila je majka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here