Home Mozaik Djevojčica rođena sa 26 prstiju na rukama i nogama

Djevojčica rođena sa 26 prstiju na rukama i nogama

195
0

Čudan slučaj u Indiji: djevojčica je rođena s polidaktilijom, genetskom bolešću koja rijetko zahvaća sva četiri uda.

Polidaktilija (grč. polýs –polis – mnogo + dáktylos – dáktilos = prst) ili višeprstost je pojava većeg broja prsta od onog koji se normalno javlja na rukama i/ili nogama. To je kod čovjeka: po pet, a veoma rijeko se rađaju osobe sa šest prsta, a izuzetno rijetko i s više od toga.

Sedam prstiju na svakoj ruci, šest na svakoj nozi, što je ukupno šest prstiju više od normalnog. U gradu koji se nalazi u regiji Rajasthan u Indiji rođena je djevojčica sa 26 prstiju na rukama i nogama: vrlo rijedak događaj koji je obitelj pozdravila kao “božji dar”. Novorođenče zapravo pati od genetskog stanja zvanog polidaktilija, koje obično zahvaća samo jednu ruku. Činjenica da su u njenom slučaju zahvaćena sve četiri uda još je rjeđa pojava: prema studiji Bostonske dječje bolnice, to je jako rijetka pojava, može se reći samo jedan slučaj od tisuću.

Polidaktilija se obično razvija dok je beba još u majčinoj utrobi, u fazi u kojoj prsti još nisu u potpunosti formirani, a šake izgledaju poput lopatica. Prenatalnim ultrazvukom liječnici mogu identificirati ovo stanje prije poroda. Nakon što se beba rodi, rade se dodatne rendgenske snimke kako bi se bolje razumjela struktura kostiju dodatnih nožnih prstiju. Na taj način liječnici odlučuju za koji će se tretman u budućnosti odlučiti.

Dodatni nožni prsti obično se odstranjuju kirurškim zahvatom, no to se može dogoditi tek kad dijete malo poraste, između prve i druge godine života. Na sreću, ovo stanje ne uzrokuje nikakvu štetu niti nuspojave kod djece. Obitelj djevojčice pozdravila je “ekstravagantnu” osobinu s kojom je rođena. Teta djevojčice uvjerena je da je riječ o božanskoj manifestaciji: “Svi smo sretni što se ‘Lakšmi’, hinduistička božica bogatstva, sreće i moći, rodila u našoj obitelji.”

Previous articleDjevojčica je namjeravala skočiti u bazen, a onda se dogodilo nešto potpuno neočekivano
Next articleZašto se sve češće plastični čepovi ne mogu odvojiti od boce?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here