Home Vijesti Do utorka hladno sigurno, burno na sjevernom Jadranu

Do utorka hladno sigurno, burno na sjevernom Jadranu

565
0

“U najhladnijem smo razdoblju dosadašnjeg dijela zime. Sunce kada se i ukaže bude zubato, tu i tamo padne malo snijega”, komentirao je i istodobno prognozirao vrijeme ovih i budućih dana Izidor Pelajić, mag. phys. – geophys. iz DHMZ-a u emisiji “Vrijeme” uoči Dnevnika u 19 sati, i nastavio: “Jutarnja temperatura zraka na kopnu je između -10 i -5 °C, u gorju i niža, dnevna svega oko 0 °C, a jutarnjih minusa ima i na Jadranu. Povremeni sjeverac i bura pojačavaju dojam hladnoće. Bez znatnije promjene – uglavnom u nedjelju uz mjestimične oborine – bit će do utorka, kada slijedi zatopljenje s jugozapadnjakom i jugom, te češćim oborinama, osobito u južnijim krajevima unutrašnjosti i na Jadranu, gdje će južina biti još izraženija nego na kopnu.”, piše HRT.

Prognoza do kraja siječnja

Uz južinu će se od srijede smanjiti pa i prestati opasnost od hladnog vala koji može utjecati na zdravlje. Štoviše, bit će iznadprosječno toplo barem do kraja sljedećega tjedna. Prognoze za posljednji siječanjski tjedan nisu tako pouzdane, ali sve je veća vjerojatnost da će srednja tjedna temperatura zraka biti barem oko prosječne za kraj siječnja, posebice zbog izostanka znatnijih noćnih i jutarnjih „minusa“. Barem neka utjeha za nastradale od potresa, pa makar i ne bude suho.

I u subotu razmjerno hladno, na Jadranu sunčano, uz buru, na kopnu oblačnije, uz mogućnosti snijega

Izidor Pelajić, mag. phys. – geophys.: “U subotu u Slavoniji, Baranji i Srijemu tijekom izmjene sunčanih i oblačnih razdoblja povremeno može pasti malo snijega. Dojam hladnoće pojačavat će ponegdje umjeren sjeverozapadnjak uz najnižu temperaturu i do -7 °C, a najvišu tek oko 0 °C.

Podjednako promjenjivo i u središnjoj Hrvatskoj, također uz lokalnu mogućnost kratkotrajnog snijega. Umjeren sjeverac puhat će uz Dravu, a drugdje vjetar većinom slab, pa i na Banovini, gdje će ujutro temperatura opet pasti do oko -7 °C.

U oblačnijem gorju povremeno slab snijeg, dok će na sjevernom Jadranu biti često i pretežno vedro te vjetrovito. Puhat će umjerena i jaka bura s olujnim udarima, zbog koje će more biti valovito. Jutarnja temperatura u gorju od -11 do -8 °C, u unutrašnjosti Istre oko -6 °C, a uz more od -1 do 4 °C. Poslijepodne od 4 do 8 °C, u gorju oko -2 °C.

Hladno, vjetrovito i valovito bit će u Dalmaciji, uz umjerenu i jaku buru te valovito, prema otvorenom moguće i jače valovito more. Jutarnji “minusi” bit će izraženiji u unutrašnjosti, gdje će najviša temperatura biti između 0 i 3 °C, duž obale od 5 do 8 °C.

I na najsunčanijem krajnjem jugu Hrvatske bit će podjednako razmjerno hladno, uz dnevnu temperaturu oko 7 °C, te uz olujne udare bure.”

Do utorka razmjerno hladno, ali posvuda ne i suho, pa južina…

“Idućih dana na kopnu još hladnije, osobito u gorju, gdje će se ujutro temperatura spuštati i do -13 °C, danju većinom oko 0 °C. Često će biti djelomice sunčano, a s više oblaka povremeno može pasti i još malo snijega, uglavnom u gorju, i to osobito u nedjelju. U utorak će zapuhati jugozapadni vjetar koji najavljuje zatopljenje sredinom tjedna.

Na Jadranu u nedjelju promjenjivo, uz mjestimičnu susnježicu, posebice na sjevernom dijelu, a prema otvorenome moru izglednija je kiša i umjeren jugozapadnjak. U ponedjeljak sunčanije i stabilnije te i dalje razmjerno hladno, ponegdje dodatno ujutro uz umjerenu buru, danju sjeverozapadnjak, a vjetar će u utorak okrenuti na umjeren jugozapadni, s kojim će malo zatopliti.”, prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys. – geophys. iz DHMZ-a.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here