Home Top Vijest Na redu i deseta Fiumanka

Na redu i deseta Fiumanka

1031
1

Ploviti se mora, a mora se i jedriti, poručuju organizatori ovogodišnje – desete – i ujedno jubilarne regate s predznakom grada – Fiumanke, najavivši još jedno veliko okupljanje i bespoštednu borbu za laskave titule najboljih i najbržih jedriličara na Kvarneru.
Ništa bez sponzora
– Entuzijazma nam ne nedostaje, a to je najvažnije. Rijeka živi s jedrima, a u dane Fiumanke naša luka postaje marina sa svim onim nautičkim šušurom koji jedriličari donose – rekao je Davor Perović. On i Liljana Ivetaca “tata” su i “mama” Fiumanke te već deset godina balansiraju između neosporne želje i potrebe da Rijeka jedri i financijske konstrukcije koju je potrebno zatvoriti za ovako veliku i važnu regatu.

Upravo stoga, su u plutajućem regatnom uredu – na brodu Arka Fiumana – svoje potpise na sponzorsko jedro stavili svi koji u Fiuamanki vide buduću Barcolanu – glavni sponzor je Adria LNG, zlatni sponzor – Ina, te ostali sponzori – Strabag, Istravino, Gillette, Ventex, Kerver, AVC, Victory, Kreativni odjel i Foto Flash. Pokrovitelji su Grad Rijeka, Lučka uprava Rijeka te Županija primorsko-goranska.

I ove će se godine jedriti dva dana. Prvi sportski dan, nakon uvodnog, kada će na Gatu Karoline riječke biti održana i smotra vina – predviđen je za Press Fiumanku, regatu u kojoj će nastupiti 14 novinarskih posada najjačih domaćih medijskih kuća te gosti iz Slovenije. Brodovi će – kako bi bitka bila ravnopravna – za sve biti isti – Jeanneau 35. Drugi da, koji prošlogodišnji sudioici velike Fiumanke još pamte – jedri se velika regata sve do pod Omišalj. U njoj sudjeluju svi koji žive uz more i za more jer – poruka je – ploviti se mora.

Prošlogodišnja velika Fiumanka održana je, podsjetimo se – za razliku od bonace prvog dana – po kiši i buri od 30-40 čvorova. Nastupilo je 137 brodova, no regatu su završile 82 posade. Michael Mertl, direktor Adria LNG Aj imao je prilike – jedreći također – doživjeti ćudljivu ljepotu kvarnerske bure. Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i Fiumanka su – generacija. Jednako je na vlasti koliko i Fiumanka na Kvarneru.

– Za Fiumanku sam toliko emotivno vezan da sam na njoj čak i krv prolio, našalio se Obi svojoj prošlogodišnjoj nezgodi kada je za jedrenja – razbio nos. Događa se, tko ne jedri, ne upoznaje ni čari mora. (večernji list)

1 COMMENT

  1. Ovaj članak kao da su pisali novinari NL-a. Pa valjda je kao osnovni podatak trebalo upisati datume regata. Kako da oni koji žele vidjeti glavnu regatu zaključe kojega je dana? A ni na ostalim stranicama na netu nije lako nači upravo taj podatak.
    Bilježim se sa štovanjem

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here