Home Vijesti Dvije televizije objavile ankete, rezultati se u 8. izbornoj jedinici podosta razlikuju!

Dvije televizije objavile ankete, rezultati se u 8. izbornoj jedinici podosta razlikuju!

3687
0

I HRT i Nova TV objavili su danas svoje ankete koje se odnose i na riječko-istarsku izbornu jedinicu. Međutim, dio rezultata se dosta razlikuje, a nije isti i uzorak i razdoblje istraživanja. HRT-ovu anketu je radila agencija Promocija plus od 14. do 22. lipnja na vrlo velikom uzorku od 6.000 ispitanika ili 600 po izbornoj jedinici. Za Novu TV je anketu radila agencija Ipsos plus od 22. do 24. lipnja ali na puno manjem uzorku manjem od 1000 ispitanika ili manje od 100 ispitanika po izbornoj jedinici.

HRT-ova anketa prednost na nacionalnoj razini daje SDP-u, a anketa Nove TV HDZ-u.

Kada je riječ o VIII. izbornoj jedinici, sva dosadašnja istraživanja SDP-ovoj koaliciji daju 9, a HDZ-ovoj 3 sigurna mandata. Međutim, problem nastaje u predviđanjima kome će pripasti preostala 2 mandata.

I Nova TV i HRT su detektirali da se oko praga u VIII. izbornoj jedinici kreće koalicija Živog zida i Ivana Pernara. HRT-ova anketa predviđa da su na rubu izbornog praga i Škorin Domovinski pokret kao i koalicija Možemo i Radničke fronte dok su daleko od izbornog praga za sada Most s 2,8 posto i koalicija Demokrati – Laburisti koju predvodi Damir Kajin i koja ima 2,3 posto. Međutim, anketa HRT-a je koaliciju Demokrata i Laburista ispitivala bez Liste za Rijeku koja se naknadno priključila koaliciji i s kojom bi anketni rezultat u riječkom dijelu izborne jedinice vjerojatno bio značajno bolji. Isto tako, anketa Nove TV, Mostu u VIII. izbornoj jedinici daje 7 posto što je gotovo 3 puta bolji rezultat od onog koji ovdje dobiva po HRT-ovoj anketi. Nadalje, HRT-ova anketa koaliciji Stranke s imenom i prezimenom u 8. izbornoj jedinici daje manje od 2 posto dok je anketni nacionalni rejting te koalicije po anketi Nove TV 4,1 posto. Iz svega ovog proizlazi da je u riječko istarskoj izbornoj jedinici još puno nepoznanica koji će biti razriješeni tek na izborima 5. srpnja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here