Home Biznis EBRD dao najveći zajam u RH Ini za modernizaciju dviju rafinerija

EBRD dao najveći zajam u RH Ini za modernizaciju dviju rafinerija

176
0

Ina je od EBRD-a dobila zajam od 210 milijuna eura (60 milijuna daju Cordiant i ICF-Debt Pool) za financiranje modernizacije rafinerija. Riječ je o novcu za dovršetak prve faze modernizacije rafinerija Sisak i Rijeka nužne zbog dostizanja kvalitete proizvoda u EU, ekostandarda, bolje energetske učinkovitosti… Zajam je dan na sedam godina uz poček od 18 mjeseci. Prva faza modernizacije rafinerije Sisak trebala bi biti gotova u zadnjem kvartalu 2010. godine, a riječke rafinerije u kojoj se grade tri postrojenja trebalo bi biti gotovo u idućih nekoliko mjeseci. Predsjednik uprave Ine Zoltan Aldott kaže kako je u modernizaciju rafinerija do sada ( tj. bit će do kraja 2010. godine) uloženo oko četiri milijarde kuna. Lani je pak investirano 1,3 milijarde kuna.

– U drugoj fazi modernizacije odlučit ćemo, ovisno o potrebama i zahtjevima tržišta, koje će se vrste goriva u njima proizvoditi – rekao je jučer Aldott. EBRD je pak zajam dao bez zahtjeva za dodatnim jamstvima ili osiguranjima što je protumačeno kao znak povjerenja te banke u Ininu financijsku stabilnost.

– Ovo je dosad najveći EBRD-ov financijski projekt u Hrvatskoj. On će dugoročno podržati rast Ine i transformaciju te kompanije u vodećeg igrača na naftnom i plinskom tržištu u Jugoistočnoj Europi – poručio je Kevin Bortz, EBRD-ov direktor za prirodne resurse. U Ini ističu kako je na modernizaciji rafinerija bilo zaposleno 180 kompanija i 3800 radnika, a sada na tome radi 61 tvrtka i 700 radnika

Previous articleStudentima bolji uvjeti kreditiranja
Next articleRiječani krali kozmetičke proizvode u Buzetu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here