Home Vijesti ECDC predviđa tešku sezonu gripe!

ECDC predviđa tešku sezonu gripe!

309
0

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) navodi da bismo mogli imati tešku sezonu gripe, unatoč tome što je broj slučajeva trenutno u EU/EEA nizak.

No, u Hrvatskoj se gripa širi iznad sezonskog praga, pri čemu se gripa ove godine pojavila prilično rano. To je neobično rano, dodaju.

Glavni prijavljeni podtip među slučajevima zabilježenim u EU/EEA tijekom prošlog mjeseca je A(H3N2), koji nerazmjerno utječe na starije osobe i povezan je s nižom učinkovitošću cjepiva, piše ECDC.

Ovi nalazi sugeriraju da bi nadolazeća sezona gripe mogla biti teška za starije osobe i da se obrasci gripe mogu razlikovati od zemlje do zemlje.

“Rana detekcija podtipa A(H3N2) sugerira da bi nadolazeća sezona gripe mogla biti prilično ozbiljna, ali još uvijek ne možemo sa sigurnošću znati kako će sezona točno izgledati”, kazala je Pasi Penttinen, voditeljica ECDC-ovog programa za borbu protiv gripe.

“Porast slučajeva gripe tijekom pandemije covida-19 mogao bi imati ozbiljne posljedice za starije osobe i one sa slabim imunološkim sustavom i mogao bi dodatno opteretiti zdravstvene sustave, koji su već opterećeni covidom. Potrebno je poduzeti potrebne mjere i zaštititi najugroženije”, dodala je.

Prošle sezone došlo je do velikog smanjenja u broju novih slučajeva gripe, što pokazuje da su epidemiološke mjere, kao izbjegavanje gužvi i održavanje higijene, učinkovite i u suzbijanju gripe i koronavirusa.

“Cijepljenje protiv covida i gripe također pruža dobru zaštitu protiv težih oblika bolesti. Osobe koje rade u zdravstvenom sustavu i domovima za starije trebale bi se cijepiti protiv gripe i koronavirusa prije zime”, savjetuje Penttinen.

Tko je u najvećem riziku od razvoja komplikacija?
Oko 20% populacije svake godine se zarazi gripom, a svaka četvrta osoba razvije simptome.

Starije osobe, trudnice i oni s kroničnim bolestima, kao što su srčane bolesti, problemi s plućima, dijabetes i imunološki problemi, su izloženi najvećem riziku od razvoja teških komplikacija uzrokovanih gripom, navodi ECDC.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here