Home Vijesti EFA podržala savez ‘Bez kompromisa’: Rijeka zaslužuje promjene i nove ljude (VIDEO)

EFA podržala savez ‘Bez kompromisa’: Rijeka zaslužuje promjene i nove ljude (VIDEO)

832
7

European Free Alliance, asocijacija regionalnih europskih stranaka podržala je danas savez Bez kompromisa u 8.izbornoj jedinici – EFA je proeuropska stranka koji sačinjavaju regionalisti i autonomisti koji žele izgraditi drugačiju Europu temeljenu na decentralizaciji. U EU, kao i u Hrvatskoj, neophodne su promjene, decentralizacija i autonomija. Stranke koje su na vlasti u EU i u Hrvatskoj to vam neće omogućiti, istaknuo je direktor EFA-e Gunther Dauwen.


Gunther Dauwen

– Zagreb treba prestati torpedirati regionalni razvoj riječke regije. Treba raditi u korist građana – građani trebaju imati više moći i više se treba raditi u njihovu korist. Dosadašnje stranke koje su bile na vlasti radile su za sebe, a ne za narod. Stranke na vlasti u EU i u Hrvatskoj donijele su nam egzistencijalnu krizu i korupciju. Demokracija ne završava danom izbora, vrijeme je da nakon 20 godina napravimo korak naprijed od oligarhije prema demokraciji. Rijeka zaslužuje promjene i ljude koji će u parlamentu zastupati riječke interese.

Danko Švorinić, nositelj koalicijske liste Bez kompromisa je istaknuo kako EFA u EU parlamentu ima 7 zastupnika – Na taj način Rijeka i Kvarner već sada imaju zastupnike u Bruxellesu koji će se boriti za riječke interese nakon ulaska HR u EU. Nakon ovih parlamentarnih izbora izabrani zastupnici saveza Bez kompromisa i Liste za Rijeku boriti će se za riječke regionalne interese u HR Saboru, ističe Švorinić uz konstataciju kako je dosadašnje parlamentarno iskustvo pokazalo je da ni SDP ni HDZ Vlade nisu prepoznavale potencijale Rijeke i riječke regije nego su razvoj temeljile na osovini Zagreb – Split, a zastupnici nacionalnih opcija su se umjesto za regionalne borili za ideološke interese.


Danko Švorinić

– Lista za Rijeku građanima Rijeke i regije nudi mogućnost da umjesto ideoloških izaberu regionalne zastupnike. Samo regionalni zastupnici Liste za Rijeku mogu ojačati položaj Rijeke i regije na nacionalnoj razini, tvrdi Švorinić.

Predsjednik Akcije mladih Mario Alempijević osvrnuo se na činjenicu prema kojoj u Hrvatskoj lokalnim regionalnim vlastima ostaje tek 10% sredstava, a čak 90% uzima centralna vlast.
– Takvo stanje je neodrživo i u prijelaznom razdoblju lokalnim sredinama treba omogućiti raspolaganje barem s trećinom sredstava. Na taj način će građani Rijeke, Kvarnera, Istre ali ostatka zemlje bolje i učinkovitije upravljati svojim resursima. Osim toga, građanima treba omogućiti i direktno odlučivanje o najbitnijim pitanjima koja se tiču razvoja ili ekologije poput Koksare, Plomina ili Brijuni rivijere. (rd)

7 COMMENTS

 1. Ima kvaka. Večeras na RTL SDP u 8. izbornoj jedinici 13 mandata, HDZ 1. Ponoviti ću iskustveno. Izbori se ne
  dobivaju u virtualnom svijetu, ali se i ne dobivaju sa temama koje nisu građanima primarne, kao podjela zemlje na
  administrativne jedinice.

 2. Istraživanje je na uzorku od 4000 ispitanika, odnosno 400 potencijalnih birača u svakoj od 10 izbornih jedinica.

  400 ljudi po izbornoj jedinici nije dovoljan uzorak, potrebno je obuhvatiti barem 700 birača da bi istraživanje bilo valjano

 3. ibanez. Slažem se.Ja sam odavno virtualan, a većina na ovim stranicama su stvarni. No, pričekaj samo tjedan dana pa
  da dočekamo tko to doista jeste ili tko je mislio da je nešto što nije. Ili najbolje tko je glumio da je nešto što nije,odnosno
  tko je igrao za tuđu ekipu. I suviše imam životnog iskustva da bi prodavao maglu na ovim stranicama.

 4. “tko to doista jeste ili tko je mislio da je nešto što nije. Ili najbolje tko je glumio da je nešto što nije,odnosno
  tko je igrao za tuđu ekipu” benti kakav triler. daj nan reci ne moren cekat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here