Home Mozaik Einstein, šokantno pismo poslano sestri 1922.: sve je predvidio

Einstein, šokantno pismo poslano sestri 1922.: sve je predvidio

223
0
einstein1

Uznemirujuća i užasno točna predviđanja. Albert Einstein je svojoj sestri Mayi napisao…

Neobjavljeno pismo pisano sestri, u kojem je Einstein predvidio strahote koje su se dogodile nekoliko godina kasnije: sadržaj i aukcija

U kolovozu 1922. Albert Einstein je napisao pismo svojoj sestri Mayi. S jakim sadržajem: “Ovdje se spremaju mračna vremena, politički i ekonomski, i sretan sam što sam se maknuo od svega na godinu i pol dana”. Vremena, u kojima je Nijemac naslutio uspon nacista na vlast, sa svime što je povijest tužno i nepovratno ispričala. Neizbrisivi otisci predviđeni kad je malo, vrlo malo njih, moglo predvidjeti dramatičan scenarij koji će uslijediti za nekoliko godina/desetljeća.

Ubojstvo ministra vanjskih poslova Waltera Rathenaua nije bilo malo upozorenje. Bio je Židov, dobio je Nobelovu nagradu i ubili su ga njemački nacionalisti. “Nitko ne zna gdje sam”, vjerojatno je bio u Kielu, još uvijek na njemačkom teritoriju. Ali spremao se za odlazak u Aziju. Einstein bi vjerojatno bio sljedeći. Mogao je ‘sigurno’ biti na toj brutalnoj listi. Bio je u opasnosti. Policija je upozorila znanstvenika: “Odlazi, opasno je.” “Misle da sam nestao – nastavio je u pismu upućenom Mayi – sasvim sam dobro, unatoč antisemitima među mojim njemačkim kolegama”.

Predviđanja Alberta Einsteina

Iako nakon ovih riječi sestri nije ostavio drugu opciju, ipak joj je napisao da ne brine, i zato što “ja prvi ne brinem, čak i ako nije baš košer, ljudi su jako uznemireni. U Italiji je situacija jednako loša.” Pismo s dugim sadržajem, koji nam sažeto objašnjava “mračna vremena” predviđena mnogo prije negoli što se užas dogodio.

“Ovo pismo otkriva nam misli koje su prolazile Einsteinovim umom i srcem u još uvijek početnoj fazi nacističkog terora”, objasnio je Meron Eren, suvlasnik aukcijske kuće Kedem u Jeruzalemu. Prije točno šest godina, kada je neobjavljeno pismo znanstvenika ponuđeno na aukciji za iznos od 12 tisuća dolara. Napokon je prodano u studenom 2018. za 39.360 dolara. Znanstvenik se odrekao njemačkog državljanstva kada je Hitler već došao na vlast 1933. godine. Skrasivši se u SAD-a, Einstein je tamo ostao do dana svoje smrti, 22 godine kasnije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here