Home Vijesti Eko stožer Marišćina pita Obersnela: Namjeravate otvoriti 30.000 bala smeća, mislite da...

Eko stožer Marišćina pita Obersnela: Namjeravate otvoriti 30.000 bala smeća, mislite da to neće smrdjeti?

1269
1

Eko stožer Marišćina komentirao je danas odgovore gradonačelnika Obersnela poručivši mu da je pripremio vrlo opsežan tekst, što bi podrazumijevalo da je s promišljeno i studiozno pripreman, ali nisu dobili odgovor na 28 (dvadeset osam) od ukupno 53 (pedeset tri) pitanja te ne vide potrebu pojedinačno odgovarati na Obersnelove konstatacije.

‘Tekst ste napisali na način kojim sugerirate kako su sve odluke, dozvole, studije i ostali dokumenti doneseni u nekim tijelima koja s Vašom gradonacelnickom funkcijom u zadnjih 12 (dvanaest) godina nemaju nikakve veze, dakle tu zapravo nema Vaše odgovornosti.


Vojko Obersnel

Na žalost, gdin-e Obersnel, Vaše nam otvoreno pismo govori da ne odstupate od nastavka neuspješnog sprovođenja projekta ŽCGO Marišcina, zasnovanog na postavkama i tehnologijama zbrinjavanja otpada iz prošlog stoljeca, bez obzira što ce to u konačnici trajno narušiti pravo na zdrav život i održivi razvoj za građana PGŽ.

Projekt „Zatrpavanje smeća u rupe u zemlji“ ide dalje, ovaj put s objašnjenjem da ćete mještane riješiti smrada, a namjeravate otvoriti 30.000 bala smeca. Mislite da to neće smrdjeti? Sigurni ste da neće doći do zagađenja izvora pitke vode i zagađenja mora? Možete li to i osobno pismeno zajamciti?

Gdin-e Obersnel, Vi vec sada znate da Vam je privremeni odvoz smeća na obradu u postojeća postrojenja preskup, ali znate i da je dovoz nerazvrstanog smeća s Raba, iz Delnica i Malog Lošinja isplativ?

Ulaganje od 59 miliona EUR (prema podacima na stranicama European Investment Bank) u ŽCGO Marišćina je za Vas gdin-e Obersnel isplativo, a smanjenje količine otpada za 50% i recikliranje i samofinanciranje projekta ekološkog zbrinjavanja je preskupo i neizvedivo? Ocekujemo od Vas da studije o isplativosti Vaših rješenja javno objavite.

Posebno su nam znakovite Vaše konstatacije koji se ticu odlaganja samo neopasnog komunalnog otpada na ŽCGO Marišcina (stranica 3 Vašeg teksta). Naime, izmjenama Prostornog plana PGŽ, ciji je prijedlog upravo na javnoj raspravi, predviđa se:

– definiranje ŽCGO Marišcina kao građevine od važnosti za državu (Dokument Prostorni plan PGŽ, Prijedlog Plana, Poglavlje 2.1. Članak 22)

– odlaganje opasnog otpada na podrucje ŽCGO Marišcina (Dokument Prostorni plan PGŽ, Prijedlog Plana, Poglavlje 9.3. Članak 317, Poglavlje 9.1.1. Članak 306)

Istovremeno se pripremaju izmjene Zakona o otpadu gdje se mijenja Clanak 47. postojeceg Zakona koji je izričito zabranjivao uvoz opasnog otpada u RH i u novom prijedlogu Zakona u Clanku 47. stavak 2. uvodi formulacija kojom je dopušten je uvoz otpada koji se oporabljuje u Republici Hrvatskoj u skladu s ovim Zakonom i posebnim propisima donesenim na temelju ovoga Zakona.

Navedene cinjenice jasno govore da je krajnja namjera svih odgovornih institucija i tijela s kojima usklađeno djelujete, jeftino zbrinjavanje svih vrsta otpada (uključujući i opasni) iz zemalja EU, koristeći njihovu zastarjelu tehnologiju i to baš na podrucju ŽCGO Marišcina.

Isto tako potpuno je jasno da ce projekt centraliziranog županijskog zbrinjavanja otpada, kako ste ga Vi definirali, biti ekonomski neisplativ, podložan i kaznenim mjerama EU, zbog direktiva prihvaćenih od strane RH, a koje se u sprovođenju projekta ŽCGO Marišćina već sada ne poštuju.

Primjer nepostojeceg monitoringa otpadnih i procjednih voda, koji ste detaljno opisali, zakašnjeli monitoring zraka, kao i Vaša konstatacija da ce se smece iz kazeta naknadno obraditi, uz spominjanje uspješnog upravljanja reciklažnim dvorištima u Rijeci, dovoljno govori o Vašim strucnjacima koje toliko cijenite.

Općepoznate činjenice govore da je naknadna obrada smeca odloženog u rupe u tlu neprovediva. Monitoring otpadnih i procjednih voda koji se zasniva na napetom pracenju hoce li se desiti onecišćenje na području Kantride je neozbiljan, a slike uspješnog upravljanja „Reciklažnim dvorištemPehlin“ Vam dostavljamo u prilogu ovog dopisa, a popratili smo ih i dopisom s objašnjenjem KD „Čistoca“, d.o.o.. Objašnjenje prozvanih odgovornih osoba bilo bi komično da nije tragično, a tragično je jer Vi osobno, gdin-e Obersnel, podržavate njihov „rad“ i hvalite njihovu „strucnost“.

Eklatantni primjer strucnog rada je i tzv. „baliranje smeca“ na Viševcu. Ta se „aktivnost“ sprovodi tako da buldožeri po desetak puta uzastopno gaze nagomilano smece i zatim ga utrpavaju u bale. Vaši opisi tih istih aktivnosti izgledaju sasvim drugacije. Shvatili smo da imate i ekipu strucnjaka koji ce za Vas napisati sve potrebne dozvole i uskladiti sve potrebne studije u rekordnom roku od 15 (petnaest) dana kako je gdin Ministar zaštite okoliša i prirode naredio. Samo za nas obicne smrtnike, građane ove Županije vrijede pravila prema kojima „institucije rade svoj posao“, pa se lokacijska i građevinska dozvola čeka godinama.

Sve Vaše dosadašnje aktivnosti prekrili ste gomilom papira, gomilom faza i etapa, privremenih dozvola, izmjena privremenih dozvola, produženja privremenih dozvola, sve samo zato da bi ŽCGO Marišćina što prije nastavio svoje vrlo uspješne aktivnosti na uništavanju prirodnog okoliša i zdravlja građana PGŽ.

Pri tome svi naši apeli da sprovedete znatno jeftinije ekološko rješenje i decentralizirani sustav zbrinjavanja otpada očito ne nailaze na plodno tlo.

Gdin-e Obersnel, još jednom Vas pozivamo, da zajedno ostalim nadležnim institucijama na županijskoj razini i na razini Grada, sjednete za isti stol sa stanovnicima Županije koji su Vas birali i da svi zajedno dogovorimo ekološko rješenje zbrinjavanja otpada na podrucju naše Županije.

Još jednom apeliramo na Vas osobno, Gradonacelnice, nemojte dozvoliti da Vas povijest pamti kao Gradonacelnika Grada Rijeke, zaslužnog za potpunu devastaciju prirodnog okoliša i narušavanje zdravlja ljudi u našoj, još uvijek prekrasnoj, Primorsko – goranskoj Županiji!’, poručuju Obersnelu iz Eko stožera Marišćina.

1 COMMENT

  1. Obersnelu, Let 3 nek te stavi na pišu pa svi skupa odlazite iz ovog grada jer ste ga dobrano uništili. Nikad više neću glasati za vas nesposobni pokvarenjaci.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here