Home Mozaik Eliksir s benzinske postaje ima učinak heroina, normalno ga prodaju!

Eliksir s benzinske postaje ima učinak heroina, normalno ga prodaju!

229
0

Konzumacija “Neptune‘s Fixa”, eliksira koji sadrži tianeptin, postala je izvor zabrinutosti zbog mogućih zdravstvenih rizika. Ova supstanca, često dostupna na benzinskim postajama, privlači pažnju zbog povezanosti s opioidima i potencijalne opasnosti od ovisnosti.

Nedavni incident s mladim ocem Ericom (26) dodatno ističe ozbiljnost situacije. Nakon konzumacije “Neptune‘s Fixa”, Eric je doživio ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući gubitak svijesti i hitnu hospitalizaciju.

Mladi otac uputio se preko parkirališta kako bi se pridružio ostalim roditeljima na upoznavanju novih odgajatelja svoje djece. Nakon nekoliko koraka počeo se znojiti i trzati, jedva je oteturao natrag do automobila gdje je legao na stražnje sjedalo i ubrzao disao, piše New York Times.

– Jesi li uzeo nešto?, vikala je na njega supruga Anne dok je pozivala Hitnu pomoć.

Eric (26), koji se ovog ljeta vratio s odvikavanja, rekao joj je da je uzeo “eliksir”, nakon čega je zastenjao, onesvijestio se i pao na tlo. U obližnjoj bolnici morali su ga reanimirati i oživljavati. Pitali su Anne na čemu je, na što im je ona pokazala bočicu eliksira s okusom trešnje koja se naziva Neptune‘s Fix, a koju je kupila u lokalnoj trgovini.

– Koji je to vrag?, upitao je liječnik.

Neptune‘s Fix sadrži sastojak koji se zove tianeptin – popularno poznat kao heroin s benzinske postaje. Često se prodaje kao dodatak prehrani, a trgovci ga reklamiraju kao sredstvo za poboljšanje raspoloženja i pomoć pri fokusiranju. Tianeptin je među nereguliranom klasom proizvoda koji potencijalno izazivaju ovisnost, a dostupni su na benzinskim postajama.

– Tianeptin je prijetnja u nastajanju. Sadrži tvar koja nije dobro regulirana, ima potencijal zloupotrebe i u velikim dozama može izazvati učinke slične opioidima, rekla je Kaitlyn Brown, šefica američkog Centra za trovanje.

Heroin s benzinske postaje

Francuski istraživači razvili su tianeptin kao antidepresiv te je odobren u malim dozama za tu upotrebu u brojnim europskim, azijskim i latinoameričkim zemljama. U većim dozama djeluje slično kao opioid izazivajući kratkotrajnu euforiju. U SAD-u mnogi uzimaju tianeptin iz pogrešnog uvjerenja da je to sigurna alternativa uličnim opioidima poput fentanila ili heroina.

– Ljudi vrlo brzo razviju toleranciju pa brzo počnu povećavati dozu, rekla je Dawn Sollee, klinička toksikologinja i ravnateljica Centra za kontrolu trovanja u Jacksonvilleu.

Ovaj incident potencijalno upućuje na opasnosti povezane s tianeptinom i ističe hitnost u poduzimanju mjera opreza pri konzumaciji takvih proizvoda. Važno je naglasiti rizike i informirati javnost o potencijalnim zdravstvenim posljedicama povezanim s tianeptinom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here