Home Vijesti Elitna zračno-desantna divizija američke vojske stigla na rumunjsko-ukrajinsku granicu!

Elitna zračno-desantna divizija američke vojske stigla na rumunjsko-ukrajinsku granicu!

208
0

U Europi je po prvi put nakon gotovo 80 godina raspoređena elitna 101. zračno-desantna divizija američke vojske, javio je CBS News.

Laka pješačka jedinica, čiji je nadimak “Vrišteći orlovi”, obučena je za ulazak u borbu u roku od samo nekoliko sati. CBS News proveo je dan sa zamjenikom zapovjednika divizije, brigadnim generalom Johnom Lubasom i pukovnikom Edwinom Matthaidessom, zapovjednikom borbenog tima 2. brigade. Vozili su se helikopterom Black Hawk samo nekoliko kilometara od rumunjsko-ukrajinske granice.

“Spremni smo braniti svaki pedalj tla NATO-a”, rekao je Lubas za CBS News, navodeći kako ova jedinica donosi jedinstvenu mobilnu sposobnost.

Zapovjednici “orlova” su rekli kako su spremni boriti se već večeras i da su tamo da brane teritorij NATO-a. No navode da su u slučaju eskalacije borbi ili bilo kakvih napada na NATO članice, spremni odmah prijeći granicu i ući u Ukrajinu.

Novinari CBS-a nazočili su i zajedničkoj vježbi američkih i rumunjskih vojnika. Vježba je trebala rekonstruirati bitke koje ukrajinske snage vode svaki dan protiv ruskih trupa, odmah preko granice. Dodatna je to poruka Rusiji i NATO saveznicima da je američka vojska u blizini.

Ukupno je na istočnom krilu NATO-a zasad raspoređno oko 4.700 vojnika iz 101. zračno-desantne divizije čije je sjedište u Fort Campbellu u Kentuckyju.

Previous articleTurci bijesni na Icardija. Pobjegao je iz Istanbula kad je vidio s kim se Wanda ljubi
Next articleVelika čistka: Bivšeg generalnog sekretara KP i predsjednika Kine priveli u prijenosu uživo! (VIDEO)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here