Home Vijesti Epidemiolozi predložili 3 kruga otpuštanja mjera: Evo kada bi se trebali otvoriti...

Epidemiolozi predložili 3 kruga otpuštanja mjera: Evo kada bi se trebali otvoriti kafići

193
0

Epidemiolozi predlažu da se kafići otvore kada broj zaraženih bude šest puta manji, piše Jutarnji list, koji je u posjedu prijedloga koji su Stožeru uputili stručnjaci.

Nacionalni stožer civilne zaštite danas bi, prema najavama glavnog državnog epidemiologa Krunoslava Capaka, trebao predstaviti javnosti dokument u kojem prvi put od početka pandemije navodi konkretne, mjerljive brojčane parametre sukladno kojima će se otpuštati sadašnje stroge mjere.

Prema tom prijedlogu otpuštanje bi se odvijalo u tri kruga, a ovisit će o prosječnom broju zaraženih tijekom posljednjih 14 dana te o udjelu zaraženih među svim testiranima. To su ujedno i glavni kriteriji koje u obzir uzima i Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), navodi dnevnik.

Prvi krug podrazumijeva otvaranje restorana i povećanje dozvoljenog broja osoba na okupljanjima sa sadašnjih 25 na 30. No da bi do toga došlo, potrebno je da 14-dnevna incidencija oboljelih na 100.000 stanovnika ne bude veća od 300, a da udio pozitivnih među svima dnevno testiranima bude manji od deset posto u periodu od sedam dana.

Hrvatska sada ima incidenciju od čak 1117.1 na 100.000 stanovnika, od 30 europskih zemalja koje prati ECDC od nas je lošiji samo Luksemburg. Najlošije stoji Međimurska županija s čak 2201 oboljelim na 100.000 stanovnika u 14 dana, a slično je i u Varaždinskoj županiji.

U drugom krugu otpuštanja otvorili bi se kafići i dozvolilo bi se okupljanje 50 osoba. Taj korak može se poduzeti kada 14-dnevna incidencija neće biti veća od 200.

Treći krug podrazumijeva dozvolu veće popunjenosti javnog prijevoza i okupljanja do 100 ljudi, ali tek kada zaraženih u 14-dnevnoj incidenciji na 100.000 stanovnika ne bude više od 100, a udio pozitivnih u odnosu na testirane ne bude veći od 5 posto, donosi Jutarnji list.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here