Home Biznis Od Nove godine jeftiniji automobili

Od Nove godine jeftiniji automobili

143
0

Od početka iduće godine obračunavat će se niže trošarine na nove automobile, piše danas Večernji list, navodeći da se novim načinom obračuna poreza odvajaju novi od starih automobila.

Nacrt novog načina obračuna posebnog poreza na motorna vozila, odnosno trošarina, koji bi se trebao primjenjivati od 1. siječnja, ministar financija Zdravko Marić pokazao je predstavnicima automobilske industrije i Hrvatske gospodarske komore.

“Sastanak je održan iza zatvorenih vrata, no neslužbeno smo saznali da novi nacrt predviđa dvosmjeran izračun trošarina”, navodi dnevnik.

U jednom bi smjeru on bio jednak dosadašnjem načinu obračuna te bi se računao po jednakim tablicama, a po njemu bi se ubuduće oporezivala samo rabljena vozila. Točnije, ona za koja proizvođač nije izdao deklaraciju o emisijama ugljikova dioksida po novom, WLTP protokolu, već su za automobil poznati samo podaci po starom, NEDC načinu mjerenja.

Promjenama trošarinskog sustava cilj je spriječiti poskupljenje novih automobila 1. siječnja 2021., ali i smanjiti unos rabljenih automobila u Hrvatsku, s obzirom na to da je od njih manji priljev novca u državnu blagajnu te da ne pomažu pomlađivanju hrvatskog voznog parka.

U Hrvatskoj je trenutan omjer godišnje novoregistriranih rabljenih i novih automobila 62:38 u korist rabljenih, unesenih iz bogatijih europskih država koje ih se rješavaju kako bi popravile sliku vlastitog voznog parka. Omjer 50:50 bio bi podnošljiv, a okretanje omjera na 70:30 u korist novih bilo bi poželjno.

Prenose i tvrdnje trgovaca da bi cijene automobila, ako se snize trošarine, mogle pasti tek od 500 do 1000 kuna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here