Home Mozaik ERASMUS+: FromTheory to Practice 1 – učenici usavršili svoje znanje kroz praksu...

ERASMUS+: FromTheory to Practice 1 – učenici usavršili svoje znanje kroz praksu u Španjolskoj

608
0

Kroz Erasmus+ projekt pod nazivomFromTheory to Practice 1, koji je bio odobren od strane Agencije za mobilnost i projekte EU, a koji su osmislili i napisali ravnatelji i grupa nastavnika Ekonomske škole Mije Mirkovića Rijeka (predstavnik konzorcija), Hotelijersko-turističke škole Opatija i Željezničke tehničke školeMoravice, ove su školske godine bile planirane dvije mobilnosti učenika. Kroz mjesec dana boravaka i rada u Zaragoziučenici su imali priliku usavršiti svoj rad u struci, poboljšati komunikaciju na stranom jeziku (engleskom i španjolskom) te se upoznati s drugom kulturom.
U prvoj mobilnosti održanoj od 19.siječnja do 17.veljače sudjelovalo je pet učenika (maturanata) Hotelijersko-turističke škole Opatija tesedam učenikai jedan nastavnik u pratnji iz Željezničke tehničke školeMoravice.
S obzirom na to da se radi o učenicima različitih struka njihova radna mjesta bila su različita. Neki učenici Hotelijersko-turističke škole Opatija radili su u hotelu, a neki u putničkim agencijama. Učenici iz Željezničke tehničke škole Moravice radili su u tvrtkama koje su odgovarale njihovoj struci (CNC operater ili ekonomski tehničar). Učenici su se jako brzo i dobro snašli u novom okruženju i usavršavali su svoje znanje. Njihov mentor, kolege i nadređeni na radnom mjestu bili su zadovoljni njihovim radom, a nekima su i ponudili posao ukoliko se odluče vratiti u Zaragozu. Osim napredovanja u struci učenici su imali priliku i bolje upoznati Zaragozu, a prije samog povratka boravili su i u Madridu.U ovom projektu učenicima su bili pokriveni svi troškovi te su dobili i džeparac za vrijeme provedeno u Španjolskoj, što ne bi bilo moguće da projekt nije biofinanciran od strane Europske Unije. Učenicima je stručna praksa priznata u školi, a izdan im je i certifikat i EuropassMobility koji će moći priložiti prijavama za posao kako bi budući poslodavac mogao vidjeti koje su ishode ostvarili tijekom mobilnosti.
U drugojmobilnosti trebalo jesudjelovati jedanaest učenika iz Ekonomske škole Mije Mirkovića Rijeka i još sedam učenika Hotelijersko-turističke škole Opatija uz pratnju dva nastavnika, no onda se dogodilo nešto što nitko nije mogao predvidjeti… Zbog korona virusa krajem veljače je zabranjen odlazak učenika u Italiju iz koje su učenici s nastavnicima trebali krenuti avionom prema Zaragozi… Uskoro je i u Španjolskoj,ali i u Hrvatskoj,započela pandemija te je druga mobilnost zbog više sile obustavljena.
Učenicima i nastavnicima ipak ostaje nada da će i ovo stanje brzo proći te da će i drugi učenici kroz projekte u budućnosti ipak imati mogućnost doživjeti ovako pozitivno iskustvo kao i prva grupa učenika…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here