Home Biznis Ericsson Nikola Tesla ostvario neto dobit na razini prošlogodišnje

Ericsson Nikola Tesla ostvario neto dobit na razini prošlogodišnje

1113
0

Kompanija Ericsson Nikola Tesla d.d objavila je poslovne rezultate za prvih 9 mjeseci ove godine. Osnovne značajke su porast prihoda od prodaje i operativne dobiti. Generiran je snažan novčani tok iz poslovnih aktivnosti uz povećanje razina marži.

 Prihodi od prodaje povećani su 3% u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, što je rezultat značajnog porasta prodaje na tržištima u regiji, kontinuirano dobrog poslovanja na domaćem tržištu te izvozu znanja na Ericssonovo tržište. Knjižene narudžbe bilježe porast od 1%. Operativna dobit veća je za 36% prvenstveno zbog porasta bruto marže (s 16,3% na 17,8%) te iznosi 122,7 milijuna kuna. Na porast operativne dobiti dodatno su utjecala i manja rezerviranja za dugoročna rizična potraživanja te interni program racionalizacije procesa i štednje.

 Troškovi poslovanja (SG&A) iznose 98,6 milijuna kuna, i veći su 7,9% u odnosu na prethodnu godinu uglavnom zbog dodatnih troškova marketinških i prodajnih aktivnosti na našim tržištima, ponajprije kosovskom.

Dobit od financijskih aktivnosti iznosi 10,7 milijuna kuna i u usporedbi s prethodnom godinom značajno je niža. To je posljedica smanjenja vrijednosti financijskih instrumenata te manjeg otpuštanja rezervi za potraživanja od kupaca.Dobit prije oporezivanja na razini je prošlogodišnje (+0,8%) te iznosi 133,4 milijuna kuna. Likvidnost kompanije je vrlo dobra te je ostvaren pozitivan novčani tok iz poslovnih aktivnosti u iznosu od 298,4 milijuna kuna.

Unatoč dobrim poslovnim rezultatima uprava je izrazila zabrinutost zbog globalne recesije i njenog utjecaja na operatere i krajnje korisnike telekomunikacijskih usluga, no isto tako  nagašeno je da se kompanija dobro prilagođava globalnom okruženju i razvija svoje komparativne prednosti na svim tržištima na kojima posluje.
Ključni element našeg lokalnog i regionalnog uspjeha je Ericssonov tehnološki i poslovni brand u kombinaciji sa snagom i komparativnom prednošću Ericssona Nikole Tesle.  “Temeljem dosadašnjeg iskustva mogu reći da se naša fokusiranost na strateški dobro odabrana prioritetna područja, inovativnost i unutarnju sinergiju pokazala presudnom za stabilnost poslovanja i dugoročni rast.“, istaknula je Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle.

(ericsson.com/hr)

Previous articleCijepljenje protiv gripe od sljedećeg tjedna
Next articleU Rijeci uhićena petorica krijumčara oružja

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here