Home Vijesti EU produljila korištenje covid-potvrda do sredine iduće godine

EU produljila korištenje covid-potvrda do sredine iduće godine

101
0

Europski parlament i europske vlade dogovorili su da pravila o covid-potvrdama ostanu na snazi idućih 12 mjeseci zbog toga što pandemija koronavirusa još traje. Predstavnici Europskog parlamenta i vlada članica EU složili su se produžiti važenje uredbe do 30. lipnja 2023., objavilo je francusko predsjedništvo Vijeća EU. Uredba se može opozvati i prije tog roka ako to dopusti zdravstvena situacija.

Potvrde su namijenjene olakšavanju slobodnog kretanja ljudi tijekom pandemije. Pomoću QR koda potvrda se može koristiti za dokazivanje je li osoba cijepljena protiv koronavirusa, negativna na testu na koronavirus ili se oporavila od covida-19. Digitalna verzija može se spremiti na mobilni uređaj.

Europska komisija je u veljači predložila produljenje važenja uredbe o covid-potvrdama. “Virus koji uzrokuje covid-19 i dalje prevladava u Europi i u ovoj fazi nije moguće utvrditi utjecaj mogućeg širenja zaraze u drugoj polovici 2022. ili pojave novih varijanti”, priopćeno je iz Komisije.

Produljenje važenja uredbe omogućuje putnicima da nastave koristiti svoju covid-potvrdu ako države članice zadrže određene mjere javnog zdravlja.

Previous articleBrozović s kubankom i pivom slavi pobjedu. Lovrenov komentar na fotku postao hit
Next articleNovi Disneyjev animirani hit zbog gay poljupca zabranjen u 14 zemalja!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here