Home Vijesti EU uvela nove sankcije protiv Rusije “Povećavamo pritisak protiv onih koji pomažu...

EU uvela nove sankcije protiv Rusije “Povećavamo pritisak protiv onih koji pomažu Rusima”

94
0

Nove sankcije EU-a zbog ruskog rata u Ukrajini usvojene u subotu usmjerene su na 121 pojedinca i entitet, uključujući iranske proizvođače dronova, rekli su dužnosnici.

Mjere, koje su službeno usvojene u subotu, deseta su runda sankcija Europske unije čiji je cilj potkopati ruske financije i vojnu opskrbu korištenu u njezinoj invaziji na Ukrajinu.

One ponavljaju sankcije koje su u petak najavile Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo i nadovezuju se na izjavu G7 koja je upozorila na kazne za sve zemlje koje potiču Rusiju u njezin rat.

Sukcesivna runda mjera EU-a su “najdalekosežnije sankcije ikada — iscrpljuju ruski ratni arsenal i duboko zagrizaju u njezino gospodarstvo”, rekla je čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen.

“Također pojačavamo pritisak na one koji pokušavaju zaobići naše sankcije.”

Najnovije sankcije EU-a usmjerene su na dodatnih 96 ruskih subjekata — što znači poduzeća ili državne agencije — uključujući još tri ruske banke, navodi se u priopćenju EU-a.
Sedam iranskih subjekata uključeno je u ovu rundu, svi proizvođači samoeksplodirajućih bespilotnih letjelica koje Rusija koristi za gađanje ukrajinskih ciljeva, uključujući civilnu infrastrukturu i stambene zgrade.

Zabrana izvoza industrijske robe u Rusiju proširena je na proizvode s dvojnom namjenom kao što su elektronika, specijalizirana vozila, dijelovi strojeva, rezervni dijelovi za kamione i mlazne motore, antene, dizalice, dronovi, rijetki zemni materijali, elektronički sklopovi i termalne kamere.

Trgovina tom robom, koju dokazi s bojnog polja sugeriraju da Moskva koristi za svoj rat, iznosi više od 11 milijardi eura (12 milijardi dolara), prema dužnosnicima EU.

Sankcije ruskim propagandnim medijima također su pojačane, suspendirane su licence za emitiranje arapskim medijima državnih medijskih grupa RT i Sputnik, koje su već zabranjene u Europi.

Mjere također zahtijevaju od zemalja članica EU-a detaljnije izvješćivanje o imovini zaplijenjenoj od sankcioniranih Rusa koji podupiru Kremlj, te o zamrznutim sredstvima ruske središnje banke.

Previous articleNajavljene nove cijene goriva za sljedeći tjedan, benzin i dizel će koštati isto
Next articlePrvi poraz Rijeke u Jakirovićevoj eri

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here