Biznis

Europska investicijska banka želi kreditirati hrvatsku brodogradnju!

Europska investicijska banka želi kreditirati hrvatsku brodogradnju!

Europska investicijska banka spremna je kreditirati hrvatska brodogradilišta, potvrdio je za današnji Jutarnji list Anton Kovačev, šef Ureda te banke u Zagrebu.
– EIB je investicijska banka i mi ne možemo sudejlovati u restruktuiranju bilo kojeg poduzeća ili odpobrenju kredita za obrtna sredstva. No, u segmetnu kredita možemo financirati gradnju broda, bilo odobrenjem kredita brodogradilištu, bilo brodovlasniku, odnosno naručitelju broda.

Naravno, ni ebventualna kreditna infuzija brodogradilištima nije bezuvjetna. Visina kredita, pa i sama mogućnost kreditiranja ovisi o kreditnoj sposobnosti samog brodogradilišta. Tu je i pitanje jamstava za kredit.

Krediti EIB-a slamka spasa za hrvatska brodogradilišta

Krediti EIB-a mogli bi se pokazati kao slamka spasa za hrvatska brodogradilišta. Naime, banke su u posljednje vrijeme zavrnule pipu brodogradilištima. Razlog za to je kriza u Agrokoru ali i kriza koju prolazi pulsko brodogradilište Uljanik. Sve to za banke predstavlja veliki rizik i zato oklijevaju s financiranjem.

Bankarsko praćenje škverova nužno je za njihovo poslovanje. Ako primjerice, naručitelj naruči gradnju broda vrijednog 100 milijuna eura, on obično daje avans, no dani predujam se najčešće kreće oko udjela 20 posto ili manje. Ostatak naručitelji plaćaju tek nakon primopredaje broda koja može biti za nekoliko mjeseci ili godina. To znači da je na samom brodogradilištu da se snađe za preostalih 80 milijuna eura i tu im je pomoć banaka nužna.

Osim banaka i EIB-a, brodogradilišta mogu koristiti sredstva europskih fondova. No ta su sredstva namijenjena prvenstveno istraživanju i razvoju.

Financiranje brodogradilišta nije jednostavno. Ipak, brodogradilišta s jasnim procesima, proračunom i mjerilima za nadzor lakše će zatvoriti financijsku konstrukciju.

Hrvatska pitanje jamstava nije riješila na primjeru članica s jakom brodogradnjom

Politika jamstava je ona od koje brodograditelji imaju najveća očekivanja od države. Brojne članice EU s jakom brodogradnjom su pitanje jamstava uredile posebnim propisima za koje su dobile zeleno svijetlo Bruxellesa. S druge strane, Hrvatska to nije učinila pa svaki put kad brodogradilište treba jamstvo za kredit mora čekati političku odluku Vlade, koju se obično čeka mjesecima.

Bilo bi dobro da i Hrvatska pitanje tog jamstvenog programa uredi na način kao druge članice i za njega dobije odobrenje Europske komisije, pa da brodogradilište koje ugovara brod zna da će dobiti jamstvo. Osim toga, za davanje jamstava ne mora biti nadležna Vlada nego to može biti banka poput našeg HBOR-a (Hrvatska banke za obnovu i razvitak).

Midas

View Comments (1)

1 Comment

  1. kad Hrvatska nema novca

    March 19, 2018 at 16:05

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Biznis

More in Biznis

Čačić: Problem nije Uljanik grupa nego Uljanik, 3.maj nema problem!

spMarch 21, 2019

U 2017. godini poduzetnici s područja Urbane aglomeracije Rijeka povećali izvoz 15,3%

spMarch 14, 2019

Treći put odgođen stečaj 3. maja

spMarch 12, 2019

Uljanik pred konačnim slomom, Vlada će pokušati spasiti 3.maj

spMarch 9, 2019

Članica Liste za Rijeku Nelida Pogačić u izvršnom odboru EFA-e

spMarch 8, 2019

Horvat: Stvari su se u Uljaniku prikrivale godinama, netko će morati odgovarati

spMarch 8, 2019

Radnici skupljaju potpise za stečaj 3. maja

spMarch 7, 2019

Mađari zainteresirani za plin s hrvatskog LNG-a

spMarch 7, 2019

Horvat o Uljaniku: Ostvare li se dobre stvari koje pripremamo, neće biti stečaja

spMarch 6, 2019

Portal Rijeka Danas je godinama vodeći news portal Rijeke i Kvarnera s najaktualnijim novostima iz svijeta politike, sporta, zabave, kulture i biznisa. Možete nas pratiti putem web adresa www.rijekadanas.com i www.kvarnerdanas.com kao i putem naše facebook stranice: https://www.facebook.com/rijekadanas

Copyright © 2017 Rijeka danas.