Home Biznis Eurosuper 95 je ovdje 8,50 kuna! Hrvati bi uskoro mogli masovno preko...

Eurosuper 95 je ovdje 8,50 kuna! Hrvati bi uskoro mogli masovno preko granice po gorivo…

628
0

Cijene goriva od utorka su ponovno poletjele u visine – litra benzina skočila je za 22 lipe, dizela 28, a LPG-a sedam lipa. Dizel je prešao granicu od 11 kuna i tako postao najskuplji u povijesti.

No, dok cijene goriva u Hrvatskoj neprekidno rastu, u susjednoj Bosni i Hercegovini cijene goriva za sada se nisu mijenjale, zbog čega bi mnogi vozači mogli put Hercegovine ne bi li napunili svoje spremnike goriva, piše Slobodna Dalmacija. Stanovnici pograničnih područja godinama redovito posjećuju benzinske crpke s druge strane granice.

Eurosuper 95 u Hercegovini košta 2,22 KM (preračunato oko 8,47 kuna), dok je u Hrvatskoj 11,2 kune. Cijena je u Hercegovini niža za oko 2,55 kuna po litri benzina. Euro super plus 98 u Hercegovini je 2,37 KM (8,85 kuna) dok kod nas eurosuper 100 iznosi 11,74 kune.

Najveća razlika u cijeni ona je – dizela. U Hercegovini dizel, naime, košta 2,18 KM (8,41 kuna) dok je na hrvatskim benzinskim postajama 11,02 kune. Zbog navedene razlike u cijeni goriva sve više vozača iz Dalmacije odlučuje se otići put Hercegovine kako bi napunili svoje spremnike goriva ne bi li barem nešto uštedjeli.

Gorivo je nešto skuplje neposredno uz granicu, no ode li se, primjerice do Čapljine, ušteda je još veća, a trgovci na benzinskim postajama primaju i kune, marke, eura, pa i kartice na odgodu.

A osim u Hercegovini, cijene goriva su povoljnije, barem za kupce iz Hrvatske, i u Republici Srpskoj.

Benzinske bilježe porast prometa
Premda na benzinskim postajama s hercegovačke strane granice zasad nema gužvi, prodavači su otkrili Slobodnoj Dalmaciji da bilježe povećanje prometa, posebice nakon najnovijih poskupljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Kupci govore kako se ne boje poskupljenja goriva u Hercegovini. “Pa i kada poskupi u Hercegovini, opet će nam biti isplativije točiti gorivo ovdje nego u Hrvatskoj”, smatraju. “Možda neće biti ušteda 120-130 kuna, ali neka dobijemo i sedamdesetak kuna opet smo u plusu”, dodali su Dalmatinci koji odlaze preko granice po gorivo.

Previous articleKinezi prije pandemije radili na stvaranju novog koronavirusa, ali ne samo oni!
Next articleČuveni egzorcist opisao najdramatičniji prizor s kojim se susreo: ‘To sam vidio samo jedanput u životu…’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here