Home Vijesti Ex Laburisti opet spašavali Obersnela, oporba napustila sjednicu

Ex Laburisti opet spašavali Obersnela, oporba napustila sjednicu

1803
1
foto: rijeka.hr
foto: rijeka.hr
foto: rijeka.hr

Gradsko vijeće ponovno glasovalo o Izvještaju o izvršenju proračuna za 2014. godinu Iako se o Izvješću o izvršenju proračuna za 2014. godinu raspravljalo na protekloj sjednici održanoj 14. svibnja, Gradsko ga vijeće tada nije usvojilo. Prilikom donošenja dnevnog reda za današnju sjednicu, vijećnik Bojan Kurelić je u ime kluba vijećnika Liste za Rijeku – Akcija mladih podnio pisani prigovor da se Izvješće o izvršenju proračuna za 2014. godinu skine s dnevnog reda sjednice, ističući kako nema smisla raspravljati o toj točki, budući da su rokovi za podnošenje godišnjeg izvještaja na Gradskom vijeću, predviđeni Zakonom o proračunu, istekli 1. lipnja.

Prigovor vijećnika je odbijen i to, kako je istaknuo zamjenik predsjednice Gradskog vijeća Čedomir Salević, s dvije osnove. Kao prvo, prema poslovniku se pisani prigovor na predloženi dnevni red može podnijeti samo ako predsjednik Vijeća nije uvrstio u prijedlog dnevnoga reda teme koje su upućene u postupak, na način propisan poslovnikom. S druge strane, istaknuto je, u potpunosti su poštivani rokovi u kojima gradonačelnik mora predstavničkom tijelu podnijeti izvještaj o izvršenju proračuna za proteklu godinu.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je kako je dva puta u zakonskom roku Gradskom vijeću podnio Izvješće o izvršenju proračuna, i to 5. svibnja te 29. svibnja, kako i stoji u članku 110. Zakona o proračunu.
“U javnosti se iznose dezinformacije o rokovima za podnošenje izvještaja. Moram naglasiti kako ja kao gradonačelnik ne sazivam sjednice Gradskog vijeća i ne donosim dnevni red, a kako sam predstavničkom tijelu dva puta u zakonskom roku podnio izvještaj o izvršenju proračuna, nema sumnje u legalnost ovog mog prijedloga i sve je napravljeno u skladu sa zakonskim rokovima,” naglasio je gradonačelnik.

Izvještaj o izvršenju proračuna usvojen je s 19 glasova za i jednim suzdržanim, a o ovoj točki dnevnog reda nisu glasovali vijećnici opozicijskih stranaka – Liste za Rijeku, Akcije mladih, HDZ-a, HSP-a Ante Starčević, Hrvatskih laburista i PGS-a, koji su napustili sjednicu prije samog glasovanja. Iako je vladajućoj koaliciji opet nedostajao jedan glas, stvar su spasili prebjezi iz Laburista Ljubica Kosovac – Dujmović i Nikolina Milčić. Zanimljivo je da je Milčić na prošlomjesečnoj sjednici po istom pitanju bila suzdržana ali je ovog puta očito kvalitetnije izbrifirana. Proračun su spašavale i dve ruke vijećnika HNS-a bez čijih glasova također ne bi mogao biti izglasan.

Kako su kazali vijećnici Ana Trošelj (Klub vijećnika PGS-a), Hrvoje Burić (Klub vijećnika HDZ – HSP AS) i Bojan Kurelić (Klub vijećnika Lista za Rijeku – Akcija mladih), vijećnici njihovih stranaka neće glasovati o Izvještaju o izvršenju proračuna, smatrajući da je odbijanje pisanog prigovora na dnevni red, neovisno o tome je li izvješće podnijeto Gradskom vijeću u roku ili izvan njega, nepotrebno inzistiranje na proceduri.

Vijećnica Ana Komparić-Devčić (Klub vijećnika SDP-ARS) istaknula je kako vijećnici oporbe traže skidanje točke s dnevnog reda, što Poslovnikom Gradskog vijeća nije predviđeno, te je dodala kako se ne mogu raditi presedani i tražiti nepoštivanje vlastitog poslovnika o radu.(rijeka.hr/rd)

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here