Home Vijesti Filipović osudio sporni upitnik na vjeronauku, njegova zamjenica tvrdi da se radi...

Filipović osudio sporni upitnik na vjeronauku, njegova zamjenica tvrdi da se radi o medijskom linču

874
0

SDP-ov kandidat za gradonačelnika Marko Filipović reagirao je danas na sporni upitnik na satu vjeronauka u kastavskoj osnovnoj školi. Naime, vjeroučiteljica osnovne škole na Kastvu djeci je podijelila listiće na kojima bi trebali reći zašto žele i zašto ne žele u vlaku sjediti pored starijeg redovnika s Biblijom u rukama, homoseksualca, srpskog vojnika iz Bosne ili prostitutke iz Berlina.

‘Ovaj nam je slučaj pokazao koliko je potrebno podržati građanski odgoj koji smo prvi uveli u škole. Upravo se tamo ovakve teme obrađuju i to od strane iskusnih stručnjaka, a ne od vjeroučitelja. Tome jednostavno nije mjesto na satu vjeronauka. Ovakvi zadaci i ovakve poruke su ono što ne želimo i nećemo dopustiti da se servira našoj djeci. Sandra Krpan, ravnateljica spomenute škole i moja zamjenica, ovakav je sadržaj ocijenila potpuno neprimjerenim jer djecu moramo naučiti da uvažavaju različitosti. Zato moramo raditi na tome da Rijeka ostane otvorena, slobodna i tolerantna – od očuvanja tih vrijednosti ne možemo i nećemo odustati!
Svim snagama ćemo nastaviti čuvati Rijeku kao luku različitosti. Naša otvorenost je ono čime se najviše ponosimo. Predrasude u ovom gradu jednostavno nisu opcija!’, istaknuo je Filipović na svojoj facebook stranici.

Međutim, Sandra Krpan je u ranijoj izjavi za N1 ustvrdila kako ne misli da se radi o skandalu.

‘Doista ne bih to nazvala niti skandalom niti mrljom na školi. Ja sam razgovarala s vjeroučiteljicom. Ona je rekla da je na taj način htjela naučiti učenike da nemaju predrasude prema različitim ljudima. Shvaćamo da ta pitanja mogu izazvati kontroverzu’, komentirala je ravnateljica Krpan i dodala:

‘Vodila se jednim dokumentom Europske komisije, imam ga u rukama, Education pack. Ovdje su ta pitanja. I, doista, ovdje se govori o srpskom vojniku iz Bosne. Činjenica je da je vjeroučiteljica i dodala neka imena, ali doista ne vjerujem iz razgovora s njom da joj je bila namjera ikoga uvrijediti ili povrijediti.’

‘Mi apsolutno kao škola zagovaramo različitost i ako je došlo do bilo kakvih krivih poruka prema učenicima, to ćemo dodatno istražiti’, rekla je.

Po tome bi ispalo da je vjeroučiteljica upitnikom htjela kod djece izazvati razvoj svijesti prema uvažavanju različitosti, zanimalo je reportera.

‘Tako je. Još nismo razgovarali s učenicima koji su bili na nastavi vjeronauka. Poznavajući vjeroučiteljicu, ja doista mislim da je bilo tako’, potvrdila je ravnateljica i kazala:

‘Nije bilo prigovora na nju da je netolerantna ili da zagovara mržnju.’

‘Ja mislim da nije dobro da u našem medijskom prostoru dolazi do linča. Prvo trebamo saslušati sve koji su sudjelovali na tom satu’, najavila je da će se u školi dodatno provjeravati s učenicima kako je to izgledalo.

U svakom slučaju, istaknula je:

‘Nismo imali danas pozive roditelja.’

‘Možemo govoriti o tome što je vjeroučiteljica dodala neke osobe…’, potvrdila je da je popis osoba iz vjeroučiteljičinog popisa ipak različit od onog u edukativnom dokumentu EK-a na koji se sada poziva.

‘Neke osobe koje su kod vjeroučiteljice, nisu u ovom materijalu”, kazala je vjeroučiteljica, ali i inzistirala da ‘nema nikakve dvojbe’ u dobre namjere vjeroučiteljice.

Stojanac je ravnateljicu pitao: ‘Je li to primjerena razina sadržaja za učenike osmog razreda?’

‘To će se tek provjeriti… Slažem se, to će se tek utvrditi.’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here