Biznis

Fincantieri poslao pismo namjere za 3.maj

Fincantieri poslao pismo namjere za 3.maj

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u petak je izjavio da je pri kraju analiza novog plana restrukturiranja Uljanika te da će Upravi te pulske grupe biti poslana pitanja da bi se kako bi se izbjeglo da Europska Komisija ponovno ima određene nepoznanice, a naveo je i da se svakodnevno vode razgovori s potencijalnim partnerima.

Kako je rekao Horvat uoči početka sjednice Vlade u Hvaru, plan restrukturiranja Uljanika u izmijenjenoj formi i odgovori na pitanja koja je postavila Europska komisija stigli su u Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo financija 22. listopada.

»Mi smo započeli s analizom. Pri kraju smo, imamo opet neke upite koje ćemo slati prema Upravi da bi izbjegli onu neformalnu komunikaciju, pa da nam se opet pojavi situacija da Komisija ima određene nepoznanice«, rekao je Horvat odgovarajući na upit novinara.

Prvi plan restrukturiranja još je u srpnju poslan na odobrenje u EK, a Komisija je na taj plan reagirala sa 75 primjedbi. Od Uprave Uljanika Ministarstvo gospodarstva tada je zatražilo da svoj prijedlog restrukturiranja uskladi sa zahtjevima Komisije.

»Dvije ključne stvari koje u ovom trenutku ni nama ni Komisiji nisu kristalno jasne su: koje je to društvo u poteškoćama i da li je to Uljanik d.d. ili je to brodogradilište Uljanik? I druga stvar – doprinos države od 50 posto ostaje u novom programu 50 posto, s time da apsolutni iznos doprinosa države se nije promijenio već je samo dignut doprinos strateškog partnera, ali bez jasno navedenih izvora«, izjavio je Horvat.

Na upit koji bi iznos strateški partner trebao dati, Horvat je ponovio da se iznos koji bi trebala dati država nije promijenio u odnosu na prvi plan restrukturiranja, već da je podignut iznos koji bi trebao dati strateški partner, no nije naveo o kojoj se brojci radi.

»Dakle, govorimo o istoj brojci kao i kod prvog programa restrukturiranja. Dakle, iznos se promijenio nije. Dignut je samo doprinos strateškog partnera i samog društva koje je u poteškoćama, s time da mi u ovom trenutku ne vidimo jasni izvor sredstava iz kojih bi i strateški partner i samo društvo namirilo i pratilo financiranje samoga restrukturiranja«, napomenuo je.

Odgovarajući na upit, rekao je da će plan restrukturiranja ponovno biti poslan u Bruxelles onog trenutka kada se pojasni sve ono oko čega bi Ministarstvo, kao i Komisija mogli postaviti pitanja, a na taj način bi se izbjegao gubitak od gotovo mjesec dana (u komunikaciji s Komisijom).

Istaknuo je i da se u protekla dva tjedna, dnevno vode razgovori s potencijalnim partnerima za Uljanik.

»Mi smo s Fincantierijem i s još dva zainteresirana gospodarska subjekta razgovarali. Očekujemo od njih jasna pisma namjere. Prvo pismo namjere od Fincantieria je stiglo i na njemu se radi, jer nismo zadovoljni s onakvim planom kakvim želi Fincantieri ući samo, isključivo u 3.maj. Ali, bude li korekcije, i budu li iz Fincantierija pristali na upute, odnosno naše zahtjeve, nismo daleko od dogovora«, poručio je Horvat.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Biznis

More in Biznis

Čačić: Problem nije Uljanik grupa nego Uljanik, 3.maj nema problem!

spMarch 21, 2019

U 2017. godini poduzetnici s područja Urbane aglomeracije Rijeka povećali izvoz 15,3%

spMarch 14, 2019

Treći put odgođen stečaj 3. maja

spMarch 12, 2019

Uljanik pred konačnim slomom, Vlada će pokušati spasiti 3.maj

spMarch 9, 2019

Članica Liste za Rijeku Nelida Pogačić u izvršnom odboru EFA-e

spMarch 8, 2019

Horvat: Stvari su se u Uljaniku prikrivale godinama, netko će morati odgovarati

spMarch 8, 2019

Radnici skupljaju potpise za stečaj 3. maja

spMarch 7, 2019

Mađari zainteresirani za plin s hrvatskog LNG-a

spMarch 7, 2019

Horvat o Uljaniku: Ostvare li se dobre stvari koje pripremamo, neće biti stečaja

spMarch 6, 2019

Portal Rijeka Danas je godinama vodeći news portal Rijeke i Kvarnera s najaktualnijim novostima iz svijeta politike, sporta, zabave, kulture i biznisa. Možete nas pratiti putem web adresa www.rijekadanas.com i www.kvarnerdanas.com kao i putem naše facebook stranice: https://www.facebook.com/rijekadanas

Copyright © 2017 Rijeka danas.