Home Kolumne FIT: Dobro proslavljen rođendan! (FOTO)

FIT: Dobro proslavljen rođendan! (FOTO)

1521
0

“Sve je okej, ali mi najviše volimo svirati u Rijeci” – tim je riječima, uz neizostavno “Dobra večer, Rijeko!”, Davor Lukas, frontmen legendarne riječke grupe FIT, koja je žarila i palila Jugoslavijom krajem 80–ih i ranih 90–ih, u subotnjoj noći pozdravio okupljene u dupkom punom Stereu. Fitovci su već svirali u petak, po pričama prisutnih odlično, bilo je nekih primjedbi na račun ozvučenja, a mi smo se nadali da je to riješeno. Bez prevelikog uvoda, mozganja i monologa započela je svirka. Stereo je zadrhtao, neki su se sjetili davnih vremena, neki prvog povratničkog koncerta, neki jednog i drugog. A zatim su se ljudi prepustili glazbi.


foto: petra žuljević

Dečki su zvučali odlično, u njima je vidljiva ogromna želja za svirkom. Enormna količina energije kojom zrače povuče vas u djeliću sekunde u vrtlog pjevanja, grljenja, skakanja, mahanja. Nevjerojatno! epertoar je bio očekivan – malo starog, malo novog, hit do hita. Album “2011”, objavljen prošle godine, u eteru je super prihvaćen i iznjedrio je već nekoliko dobro poznatih stvari kao što su “Ne mogu bez nje”, “Vodimo ljubav”, “Jing Jang”, “Noć je stvorena za nas”. Koliko sam primijetio, riječi se znaju, pjesme su prepoznate Sve je to dobro, ali opći raspašoj u Stereu izbijao je na površinu s prvim taktovima starih, dobrih i bezevremenskih hitova s prva dva albuma FIT–a, “Rijeka” i “Daj mi ruku”. Teportacija u kraj 80-ih. Stvari kao što su “Zaboravit` ću sve”, “Kao mačka”, “Telefon”, “Bubanj”, “Vrisni”, “Rijeka”, nagnale su i one najpasivnije šankodržce na reakciju. Pa makar i u obliku mahanja glavom i lupkanjem nožicama. Atmosfera kao iz neke pop – rock bajke. Savršena.

Riječka četvorka ponudila je dva sata vrhunske glazbene zabave, a publika je to s neskrivenim zadovoljstvom prihvatila. Rezultat je očekivan: svi zadovoljni. A vi kojima je bilo hladno i koji ste ostali doma, slobodno plačite. Živio nam FIT i riječki novi val još sto let!

P.S. Za one koji to još ne znaju, zadnji album Fita je na džaba downloadu. Da! (Sandi Basić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here