Home Mozaik Fiuman iz Genove preživio Covid u 97. godini!

Fiuman iz Genove preživio Covid u 97. godini!

1819
0

“Svaki put kad bih išao na groblje Kozala, vidio sam se kao šestogodišnje dijete, s tetom koja je čistila grob dok je čitala epigraf kojeg je moj otac sastavio – Ovdje leži Giustina Tardivelli, koju je s 33 godine okrutna bolest otela iz naklonosti supruga i troje djece – naučio sam to napamet, ne gledajući, ali nisam razumio riječ bolest, što je bila ta bolest?”.

Iako to nije mogao ni zamisliti, nakon 90 godina i on se upustio u strašnu borbu s misterioznom bolešću, koja ga je srušila u krevet tri vrlo duga mjeseca, piše Genova24. Ipak, izašao je kao pobjednik. Govorimo o Bruni Tardivelliju, rođenom 1923. godine, rođenom u Rijeci između dva svjetska rata, bivšem učitelju iz Genove, jednom od mnogih starijih ljudi zaraženih Covidom. Njegova knjiga, iz koje je izdvojen kratki početni odlomak, nedavno objavljene, sadrži priču o deset godina njegovog života prije, za vrijeme i nakon rata.

Na početku epidemije Bruno je ozlijedio ruku te je hospitaliziran u Gallieri u Genovi, gdje mu je nakon nekoliko dana otkriven koronavirus. Od tog trenutka započela je njegova bitka, premještanja s odjela na odjel: “Svi su liječnici bili izvrsni, poput medicinskih sestara – objašnjava on – ali po mom skromnom mišljenju mislim da mnogi nisu puno razumjeli Covid, pogotovo na početku “. Prema Brunu, zapravo je problem “opis posla”, odnosno “pravila, odredbe” kojih se liječnici i medicinske sestre moraju pridržavati, što možda nije bilo učinkovito da ga sačuva od zaraze.

Dani groznice i boli, svladao je temperamentom iskovanim u godinama avantura: “Prihvatio sam što mi se događa – Bruno se povjerava – a kad ga prihvatite, zlo postaje lakše. I molio sam, puno molio. Pomogao mi je “. Tijekom hospitalizacije upoznaje mnoge ljude koji s njim dijele ratište: “Pravili smo jedni drugima društvo, govorili smo jedni drugima o svom životu, ojačali smo jedni druge zajedno”.

Nakon dugo vremena i nekoliko tretmana, test postaje negativan i Bruno može nastaviti s povratkom u normalni život: moja je želja – kaže, izvlačeći knjigu i nudeći je – uspio sam objaviti ovo, deset godina koje sam proveo u Rijeci od 1939. do 1949. godine, ove priče nisu pronađene u drugima knjigama. Deset godina u kojima nam je oduzeta mladost”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here