Vijesti

FOTO: Antifašistički prosvjed u Trstu nadjačao fašistički!

FOTO: Antifašistički prosvjed u Trstu nadjačao fašistički!

Antifašistički kontraprosvjed u Trstu

Proslava Pobjede Italije u 1. Svjetskom ratu koji organizira neofašistička organizacija CasaPound izazvao je kontraprosvijed tršćanskih antifašista koji su ga doživjeli kao neprihvatljivu provokaciju. Ovaj događaj je izazvao zabrinutost i u Rijeci gdje je preko facebooka najavljivan koncert. Ispostavilo se da se ipak radi o facebook provokaciji jer se koncert trebao dogoditi u kafiću Fiume u Trstu, a ne u našem gradu.

U izjavi za javnost antifašista Trsta čiji je kontraprosvjed u značajnom broju nadjačao onaj originalni ističe se kako je neofašistički pokret rastuća prijetnja demokraciji, socijalnoj inkluziji, različitosti i kulturnoj integraciji:
Njihova je intencija da pokrenu rat protiv migranata i drugih manjina, koje smatraju kliconošama koje ugrožavaju etničku čistoću “talijanske kulture”. Oni se nazivaju “zaštitnicima bijelih žena”, koristeći stereotip seksualno grabežljivog stranca i korištenja ženskog tijela kao oružja, a sve kako bi opravdali svoje rasizam, mržnju i teritorijalne pretenzije. Istina je da Casapound ne postoji u Trstu. Njihov plan da nacionalni skup izaberu naš grad govori o širem planu da zasnuju svoje korijene ovdje. Skup će biti fašistički spektakl u gradu koji je već osjetio posljedice nacionalističkih politika 20.stoljeća.

Trst ima stoljetnu povijest prožimanja jezika, vjeroispovijesti i kultura – ali je nacionalizam sve to pretvorio u nasilni laboratorij koji je preko mita o iredentističkoj zemlji uzrokovao: napade na slovensku zajednicu; sukobe povezane s etničkom mržnjom; prisilnu talijanizaciju; Prisilno raseljavanje naroda; Progone i proglašavanje rasnih zakona; Koncentracijski logor – prvo fašistički, a zatim nacistički – Rižarna te smrt u krematorijima. Iz navedenih razloga smatramo da je Trstu nema mjesta za fašizam i njegove zagovornike’ ističe se između ostalog u objavi za javnost antifašista Trsta povodom dolaska pristaša CasaPounda u Trst.

Fašistički prosvjed u Trstu

Midas

View Comments (1)

1 Comment

  1. la bavisela

    November 4, 2018 at 16:01

    najveci krivci za ovakve dogadaje su ubiti antifasisti koji su doveli do ovakvog kaosa i probudili “fasizam”(ako se o ovom fenomenu u ovom stoljecu moze pricati i pisati i tako ga nazvati), postavio bih jednostavno pitanje kakva je razlika izmedu fasiste i antifasiste (crvenih i crnih) u ovim vremenima gdje su socijalisti ubiti unistili naciju, stvorili odgromne dugove i uveli korupciju kao nacin prepoznavanja.
    nemojte mi pricati samo da sdp je lijevi a hdz desni pa najveci fasisti u PGZ su antifasisti u liku i djelu SDP partije koja mrzi razlicite, mrzi drukcije i mrzi TALIJANE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Rekorder tjedna napuhao 1,80 promila

spJanuary 15, 2019

Tri potresa u sjevernom Jadranu

spJanuary 15, 2019

Komadina očekuje ostavku direktora Ekoplusa

spJanuary 14, 2019

Prijetio oružjem pa opljačkao kladionicu

spJanuary 14, 2019

Jedna osoba teže, četiri lakše ozlijeđene u prometnim nesrećama prošlog vikenda

spJanuary 14, 2019

22-godišnjak jurio zaobilaznicom 153 km/h!

spJanuary 14, 2019

Tvrtka Rijeka 2020 namjerno izbjegla naziv ‘Fiume’ na busevima Autotroleja!

spJanuary 12, 2019

Predsjednik MO Kantrida: Autotrolej Marčeljevu Dragu premjestio iz grada u prigrad!

spJanuary 12, 2019

HDZ-ov načelnik Vrbnika za poskupljenje mostarine preko Krčkog mosta!

spJanuary 11, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.