Home Vijesti FOTO: Eksperti iz Sardinije, Južnog Tirola, Slovenije, Mađarske, Kurdistana, Srbije, Kanade i...

FOTO: Eksperti iz Sardinije, Južnog Tirola, Slovenije, Mađarske, Kurdistana, Srbije, Kanade i Hrvatske o fenomenu suvereniteta i nacionalizma

163
0

U riječkoj gradskoj vijećnici danas je održana međunarodna konferencija pod nazivom ‘Suverenitet ili nacionalizam?’. Konferenciju su organizirali udruga Slobodna Država Rijeka i Fondacija Coppieters.

U raspravama na zadanu temu sudjelovali su stručnjaci iz Sardinije, Južnog Tirola, Slovenije, Mađarske, Kurdistana, Srbije, Kanade i Hrvatske.

Sudionik konferencije Damir Grubiša govorio je o suverenitetu nacionalne države kao prepreci daljnjoj europskoj integraciji i federalizaciji Europske Unije. Antonello Nassone imao je izlaganje o padu moderne države pred ekonomskom globalizacijom dok je Ezio Giuricin predstavio temu ‘Slobodni gradovi između autonomije i samoodređenja’, Orhan Kiliç, član Kurdistanskog instituta iz Bruxellesa izlagao je na tem ‘Politički koncept demokratskog konfederalizma’, a Gabor Zsigmon govorio o slučaju ‘Demonstracija i bombi protiv Riječkog tramvaja’ početkom 20. stoljeća. Odvjetnik Čedomir Stojković predstavio je rad ‘Hibridni napad na suverenost, nacionalizam kao geopolitičko oružje i potreba kreiranja novog identiteta’ u kontekstu ruskih hibridnih operacija na Balkanu.
Marko Medved predstavio je rad ‘Kršćani prema nacionalizmu (i suverenizmu) jučer i danas’, a Marco Manfrini govorio o onemogućavanju prava na dvostruko državlkjanstvo stanovnicima Južnog Tirola. Ljubinka Toševa Karpowicz održala je predavanje ‘Suverenitet – neophodnost redefinicije’, a Ivan Jeličić govorio o autonomiji Fiume/Rijeke, kao trajnoj karakteristici grada u 20. stoljeću’. Iz Kanade je na konferenciji sudjelovao bivši kanadski parlamentarac iz Quebeca Daniel Turp s radom na temu Suverenitet, nacionalizam i pravo na samoopredjeljenje.

Sudionike i goste su uoči konferencije pozdravili predstavnici Fondacija Copieters i Slobodna Država Rijeka Laura Marchig i Danko Švorinić najavivši i šestu međunarodnu konferneciju ove dvije organizacije sljedeće godine.

foto: josip čekada

Previous articleBivši izraelski premijer: Mi smo izgradili bunkere ispod Al-Shifa bolnice
Next articlePenal koji će se proučavati: Jorginho skočio i pucao, a onda nestvarno čudo Makedonca na golu!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here