Home Vijesti VIDEO: Epitaf za društvo znanja

VIDEO: Epitaf za društvo znanja

47
1

Dragi gosti, uzvanici, bliski i dalji prijatelji, tužnog srca vas obavještavamo da je nakon kratke i teške bolesti Društvo Znanja napustilo Hrvatsku, počinje tekst ”Epitafa za društvo znanja” jučer objavljenog u organizaciji Nezavisne inicijative studenata Rijeke.

”Svoji turbulentni životni put započelo je u vizijama vrlih glava oštroumnih i dalekovidnih dužnosnika dok je umjetna oplodnja bila moguća. Osnovnu školu završilo je s iznimnim uspjehom, štoviše bilo je hvaljeno jer je rasteretilo druge učenike i učenice „suvišnog gradiva“ iz svejedno preskupih udžbenika. Treba se sjetiti i lijepih trenutaka, imalo je sufinancirani prijevoz i topli obrok, dječje doplatke i razne povlastice.

U srednjoj školi imalo je malih problema jer mu stari oblik mature nije odgovarao. Bilo je tu previše posla, morao je naučiti, shvatiti i ponovno primijeniti gradivo. Ali Društvo Znanja je znalo da se mora učiti, i maturiralo je srednju školu s odličnim uspjehom. Napomenut ćemo kako je prijevoz i dalje bio sufinanciran.
Fakultet je upisalo jer je ušao u kvotu koju je pokrivalo ministarstvo; imao je sreće. Nudile su mu se stipendije, studentski krediti, ects bodovi, rad u manjim grupama, manja opterećenost, bolja specijalizacija, nudilo mu se ispunjenje njegovog sna, da postane Društvo Znanja u društvu koje zaista vrednuje znanje. Ipak, nije mu bilo dosta, tražio je jednakost za sve! Društvo Znanja je shvatilo kako ga visokoškolski obrazovni sustav pokušava uklopiti u nešto što se njemu ne sviđa – u neoliberalno društvo u kojem je znanje roba. Društvo Znanja nije moglo vjerovati da se prema njemu odnose kao prema broju, bezličnom i dehumaniziranom pojedincu.

Ukinute su subvencije za učeničke troškove prijevoza, cijene udžbenika su porasle, državna matura stvara ljude koji znaju reproducirati činjenice, ali ih ne znaju interpretirati ili se kritički odnositi prema njima. Na fakultetima školarine se nekontrolirano podižu iz godine u godinu, vizije mobilnosti, stipendiranja i manjih grupa koje je Bolonjska reforma spektakularno nudila neostvarive su uz trenutni odnos države prema školstvu. Radna skupina Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, koju su činili predstavnici Sveučilišta, studenata i ministarstva sastala se točno dva puta te je potom rasformirana jer nije napravila ništa konstruktivno. Nova radna grupa sastavljena je isključivo od predstavnika Ministarstva, čime se u potpunosti pokušava utihnuti glas Sveučilišta kojih se izravno tiče politika financiranja visokoškolskog obrazovanja.
Kolege Društva Znanja sa dvadesetak fakulteta u Hrvatskoj pokušale su ukazati na probleme koji postoje i na moguća rješenja; dočekani su ignoriranjem ili oglušivanjem te je njihov glas ubrzo utihnuo. To je bilo ključno za Društvo Znanja – više nije moglo trpjeti licemjerni odnos vlastodržaca i neoliberalnih činovnika te je podleglo bolestima tog korumpiranog i neosviještenog društva.

Mi, kolege Društva Znanja, u njegovu čast polažemo ove svijeće kako bi osvijetlile put onima koji su podržavali Društvo Znanja, ali su ga i vlastitim nepromišljenim i profitom vođenim odlukama pokopali. Svijeće su naš glas za bolje sutra i za Društvo Znanja”, poručuju studenti.

Previous articleModernizacije Rafinerije nafte Rijeka – tehnologija komornog koksiranja
Next articleLEN Kup: Primorje EB – Dinamo Moskva 11:11

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here