Home Mozaik FOTO: Obilježena 70. obljetnica pješačkog mosta preko Rječine

FOTO: Obilježena 70. obljetnica pješačkog mosta preko Rječine

985
0

Otvorenjem izložbe fotografija “Most na kojem su se susrele obale grada koji teče…” na pješačkom mostu preko Rječine na Titovom trgu, obilježena je 70. obljetnica izgradnje tog mosta. Svečanošću, u organizaciji Grada Rijeke i Kluba Sušačana, podsjetilo se na povijesni značaj izgradnje mosta kojim su 23. listopada 1946. godine spojena dva umjetnom granicom razdvojena grada – Sušak i Rijeka.
Izložba zapisa i fotografija o pješačkom mostu preko Rječine “Na svijetu ima puno većih i impozantnijih mostova, no rijetko koji ima toliko važnu povijesnu ulogu za neki grad kao ovaj naš na Titovom trgu”, kazao je gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel otvarajući proslavu 70. obljetnice izgradnje mosta preko Rječine uzvanicima okupljenim u Hotelu Kontinental.

“Izgradnjom ovog mosta, nakon oslobođenja 1945. godine, okončano je jedno od najburnijih razdoblja u životu našega grada, kada je Rječinom tekla granica koja je umjetno razdvojila dva dijela jednog grada: Rijeku i Sušak. Na svečanom otvorenju predsjednik Tito, u porušenoj i opustošenoj Rijeci s ovog je povijesnoga mjesta još jednom podsjetio na pobjedničke vrijednosti antifašizma, ali i poslao političku poruku za konačno i formalno pripajanje tadašnje zone B matici domovini”, rekao je Obersnel, dodavši kako je granični most tako postao most ujedinjenja i spajanja.

Gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da rijetko koji most ima takvu značajnu ulogu za neki gradMost na Rječini bio je prvi most sagrađen nakon što je u ratu oštećeno ili potpuno uništeno svih 15 mostova. Projektanti i graditelji na čelu s Krunoslavom Tonkovićem razmišljali su i o budućnosti grada jer su sagradili dva mosta u jednom, cestovni koji je jedan od najprometnijih gradskih čvorišta i pješački, koji je postao omiljeno okupljalište Riječana.

Pred 20-ak godina most je dobio posebnu draž potpunim uređenjem s rasvjetom, ali i svog stalnog čuvara, skulpturu književnika Janka Polića Kamova, rad akademskog kipara Zvonimira Kamenara.

Autori izložbe Tamara Morić i Miljenko Smokvina i zamjenik gradonačelnika Marko Filipović„Most je također i jedinstveni pokazatelj našeg riječkog identiteta, otvorenosti i tolerancije. On je također bio i dobar putokaz zašto je baš Rijeka, kao luka različitosti, dobila čast da bude europska prijestolnica kulture 2020. Ovo je most povezivanja i razumijevanja, most ujedinjena, a to su temelji nove Europe nastale na antifašizmu“, zaključio je gradonačelnik Obersnel.

Govoreći o izložbi postavljenoj na Titovom trgu, njezini autori, predsjednica Kluba Sušačana Tamara Morić i Miljenko Smokvina, rekli su kako je ona osmišljena da građane provede kroz momente koji su obilježili povijest Rijeke prije i nakon izgradnje mosta preko Rječine, a koji su dokumentirani fotografijama, razglednicama i brojnim zapisima.

Fragmenti mjuzikla “Sušak, Sušak”Svečanosti su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Marko Filipović, predsjednik Županijske skupštine Petar Fabijanić te predsjednik SABA-e PGŽ-a Dinko Tamarut, koji su zajedno s brojnim građanima uživali u kulturno-zabavnom dijelu programa: fragmentima kultnog mjuzikla „Sušak, Sušak“, u režiji Mensura Puhovca, te nastupu Gradske glazbe Trsat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here