Home Sport Frančišković: Moj mandat je na raspolaganju

Frančišković: Moj mandat je na raspolaganju

1084
0

Ivan Vanja Frančišković, o nezavidnoj situaciji »Rijeke«Moj mandat je na raspolaganju
Ne možemo živjeti od kredita koji nisu pokriven, prodaja igrača u ovom trenutku jedini je pravi izvor prihoda koji bi mogao namiriti sve naše obveze. Moramo biti svjesni da će velikih sponzora, a uglavnom je riječ o državnim tvrtkama, ubuduće biti sve manje. Mi smo odustajanjem od velikih državnih sponzora izgubili pet, šest milijuna kuna u ovoj godini što je gotovo nenadoknadivo. Ako netko želi uložiti novac u klub i preuzeti ga, vrata su mu otvorena – kaže Frančišković

Prije točno osam dana predsjednik »Rijeke« Ivan Vanja Frančišković obećao je igračima i trenerima isplatu dijela zaostataka po povratku s priprema iz Slovenije. Momčad se prošle subote vratila u Rijeku s uvjerenjem da ne treba sumnjati u ono što govori čelni čovjek kluba. Ili treba?

– Igrači će dobiti ono što im je obećano – tvrdi Frančišković. – Realizirali smo jedan kredit, isplatit ćemo manji dio duga kojega imamo. Tražimo neke nove izvore financiranja da dođemo do značajanijih sredstava da podmirimo veći dio duga. Danas imamo Izvršni odbor kluba, na njemu ćemo verificirati još jedan kredit od milijun kuna, koji je praktički odobren. Međutim, moramo biti svjesni da ne možemo živjeti od kredita koji nisu pokriveni i zbog toga ću ponoviti ono što stalno govorim da je prodaja igrača u ovom trenutku jedini pravi izvor prihoda koji bi mogao namiriti sve naše obveze. Moramo biti svjesni da će velikih sponzora, a uglavnom je riječ o državnim tvrtkama, ubuduće biti sve manje. Mi smo odustajanjem velikih državnih sponzora izgubili pet, šest milijuna kuna u ovoj godini što je gotovo nenadoknadivo, a s druge strane imamo u Izvršnom odboru dio ljudi koji izvršavaju obveze, a dio njih valjda to nije u mogućnosti. Moram reći da su igrači, treneri i radna zajednica napravili prošle sezone sportsko čudo, ostvarili su iznadprosječne rezultate. U teškim trenucima dali su maksimum i upravo to jedinstvo i zajedništvo nas je vuklo u teškim trenucima. Neću dozvoliti da se ta atmosfera zajedništva kao preduvjet uspjeha naruši. Uvjeren sam da ćemo uz pomoć navijača, grada i županije pronaći izlaz iz krize. Isto tako moram reći i to da »Rijeku« nitko neće ucjenjivati, isplatit ćemo sve svoje obveze, ne na vrijeme, ali molim lijepo to se događalo i prije. A treba uzeti u obzir da nikada prije nije bila takva kriza što se tiče sponzora i tržišta igrača. Želim s igračima zadržati vrlo dobar i korektan odnos, ali mislim da je došlo vrijeme kada igrači moraju biti svjesni da oni mogu više pridonositi prihodima kluba. Konkretno, to znači da moraju najozbiljnije shvatiti drugo i treće pretkolo Europske lige. Uostalom, zašto se ne bi plasirali u skupine. Netko će reći da je to nemoguće, ali nemoguće je zvučalo i osvajanje trećega mjesta na početku prošle sezone. Plasman u skupine bi na nas oslobodio svih strahova i financijske crne rupe koju trenutno ne možemo pokriti. Činjenica je i to da pokušavamo na sve moguće načine i ima nekih gospodarstvenika u Rijeci koji pomažu klubu, ali to je premalo unatoč tome što smo snizili troškove za 50 posto.

Govorite o dvama presudnim izvorima prihoda koji su prilično relativni. Teško je planirati budžet za iduću sezonu pod pretpostavkom da će se prodati Anas Sharbini i da će momčad napraviti čudo i ući u skupine Europske lige. Imate li kao svaka ozbiljna klupska uprava razrađen pričuvni plan financiranja?

– Prijelazni rok je tek na početku. Teško je bilo što govoriti. Svašta se pisalo i piše za Anasa Sharbinija, a činjenica je da klub za sada nije dobio niti jednu službenu ponudu. Prema tome, ako dođemo u situaciju da od prodaje igrače ne inkasiramo ništa ili inkasiramo vrlo malo, a budući da su nam sponzori ionako desetkovani, normalno je da ćemo onda morati tražiti rješenja da postojeće ugovore s igračima revidiramo.

A kako ćete revidirati nužne troškove natjecanja, putovanja, priprema, plaće trenerima u školi nogometa… Dovodi se u pitanje svakodnevni život kluba?

– Može doći do toga da primjerice karantene uoči utakmice više neće biti. Pazite, u Ligi 16 ima klubova gdje će igrači igrati za pet do 10 tisuća kuna. To je realnost. Ne možemo se uspoređivati s »Dinamom« koji samo od grada dobiva 35 milijuna kuna.

Problema nemaju klubovi kojima pomažu jedinice lokalne samouprave

– U Hrvatskoj danas nemaju financijskih problema jedino klubovi koje značajnije podupiru jedinice lokalne uprave i samouprave – tvrdi Frančišković. – Pustimo »Dinamo« i »Hajduk«, problema nemaju ni »Zagreb«, »Inter«, »Croatia Sesvete«… Svi oni raspolažu s nekoliko milijuna kuna koje im daju gradovi. Ne mogu ulaziti u politiku grada Rijeke i moram reći da mi imamo korektne odnose s gradom. Uskaču nam i pomažu na razne načine, ali ono što očekujemo i apeliramo je da grad uđe sa znatno većim iznosima u NK »Rijeku«, koja ipak sportski simbol grada. To je jedan od načina da se klub financijski stabilizira.

Jeste li se obratili za pomoć gradonačelniku Obersnelu ili bivšem predsjedniku Robertu Ježiću koji je za svoje uspješne ere i bez osjetnije pomoći grada jamčio svojim angažmanom financijsku stabilnost kluba?

– Da. S Ježićem smo stalno u kontaktu, brine se za stanje u klubu, pomaže koliko može, ali ni on nije svemoguć. S gradonačelnikom smo također imali nekoliko sastanaka. Imamo doista kvalitetnu suradnju s gradom, ali apeliram i ovom prilikom da se gradska sportska politika ubuduće osjetnije okrene NK »Rijeci« – rekao je Frančišković.

Danas sjednica IO-a

Danas će se u 14 sati na Kantridi održati sjednica Izvršnog odbora kluba. Budući da dio članova toga klupskoga tijela, inače sastavljena od poznatih gospodarstvenika iz Rijeke i okolice, ne ispunjava preuzete obveze prema klubu jasno je da će ovaj sastanak biti prilika da predsjednik podsjeti svoje najbliže suradnike da su ulaskom u klupsku upravu preuzeli na sebe i neke obaveze.

– U Izvršnom odboru sjedi 21 član. Većina su direktori tvrtki. Vidjet ćemo danas tko će od njih produžiti sponzorski ugovor jer nekima ističu. To su uglavnom ugovori od 200-tinjak tisuća kuna. Tko ih ne ispunjava, prekrit ćemo reklamu njegove tvrtke na stadionu. A što drugo da učinim. Međutim, treba reći i da sva ta sredstva koje priskrbe klubu članovi IO-a čine tek 20-ak posto ukupnih sredstava. Činjenica je da »Rijeka« nema niti jednog glavnog sponzora od par milijuna kuna s izuzetkom »Croatia osiguranja«. Nije da sada to govorim zato što sam djelatnik te tvrtke, ali da nije bilo »Croatia osiguranja« u prvih šest mjeseci, mi bismo bili na koljenima – kaže Frančišković. (novi list)

Previous articleIgre oko Palacha – A gdje je stara ploča!?
Next articleLukrecija 3. put na RLJN

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here