Home Sport Frančišković: Situacija uopće nije alarmantna

Frančišković: Situacija uopće nije alarmantna

1256
0

Predsjednik riječkoga nogometnoga prvoligaša Ivan Vanja Frančišković nije imao puno vremena za aklimatizaciju poslije povratka iz egzotičnih krajeva, u klubu ga je dočekalo nezadovoljtsvo igrača, koji su zatražili hitan sastanak s direktorom Mariom Rubešom u Rovinju na temu neisplaćenih premija i plaća. Je li situacija na Kantridi zaista tako alarmantna?

– Ne radi se tu ni o kakvoj drami – tvrdi Ivan Vanja Frančišković. – Takvih situacija je već bilo u »Rijeci«, ali mi nikad nikome nismo ostali dužni. Prema tome, igrači moraju biti svjesni da samo dobrim igrama mogu privući publiku na stadion i na taj način omogućiti klubu određena financijska sredstva. Ne treba dizati tenzije, plaće će biti isplaćene za nekoliko dana, a igračima bih preporučio da se što bolje pripreme za nastavak sezone. Situacija uopće nije alarmantna, na Kantridi ne zvone zvona za uzbunu.

Predsjednik »bijelih« ne zvuči nimalo optimistično kada priča o trenutačnoj financijskoj situaciji u klubu, pokušavajući stvari svesti u realne okvire. Drugim riječima, »Rijeci« nije trebala globalna financijska kriza da se počnu provoditi mjere štednje.

– Svi znamo da klub živi od prodaje igrača i sponzora, to su dva glavna prihoda, na sve ostale prihode otpada petnaest, maksimalno dvadeset posto. Kad je u pitanju trenutna financijska situacija u klubu, mi smo već na zadnjoj sjednici Izvršnoga odbora napravili plan prihoda i rashoda u 2009. godini s varijantom racionalnoga poslovanja kad su u pitanju troškovi. Naravno da bi naši prihodi bili veći kad bismo prodali nekoga igrača, ali ne želimo pošto-poto prodavati igrače, nego želimo rezultat – zaključio je Frančišković.

Jedan od onih igrača koje su klupski čelnici željeli prodati, a nisu uspjeli, kapetan Anas Sharbini, poslije rovinjskoga sastanka s direktorom Mariom Rubešom u ležernim tonovima priča o tekućoj klupskoj problematici. Kao da se dan ranije nije ništa dogodilo. Zašto?

– Direktor nam je obećao da će nam do kraja idućega tjedna biti isplaćeni svi zaostaci – ističe Sharbini. – Ispalo je kao da smo tražili nekakav ultimatum, ali uopće nije bilo tako. Željeli smo samo znati na čemu smo. Da se razumijemo, dugovi postoje, ali znalo ih je biti i u prethodnim razdobljima, pa se sve na kraju riješilo. Tražili smo samo objašnjenje zbog čega kasne plaće, to je bilo sve. Nije sve tako dramatično kako to izgleda u novinama. Atmosfera u momčadi je odlična, nju ne može ništa poremetiti.

U cijeloj priči najteže je treneru »bijelih« Robertu Rubčiću, koji je kraj prijelaznog roka dočekao bez pojačanja i mnoštvom nezadovoljnih prvotimaca u svlačionici.

– Naravno da je nama trenerima najgore kada su igrači nezadovoljni – ističe Rubčić. – Međutim, ne mogu reći da se to nezadovoljstvo igrača osjetilo na njihovom angažmanu na treninzima i utakmicama tijekom pripremnog razdoblja. Njurgali jesu, ali maksimalno su odrađivali ono što se od njih tražilo. Tražili su sastanak s direktorom, pitali ga što ih je tištilo. Mislim da je to u redu, bolje nego da se u njima skuplja nezadovoljstvo.

Iako je sve izvjesnije da će Riječani u proljetni dio sezone ući bez adekvatnih pojačanja na osjetljivim pozicijama u momčadi, Rubčić ne isključuje mogućnost da »bijeli« do početka natjecanja angažiraju slobodnoga igrača. U tom slučaju na Kantridu ne može doći bilo tko.

– Ja sam i prije govorio da mi ne trebaju pojačanja koja stignu u posljednjem tjednu uoči nastavka sezone – jasan je trener »bijelih«. – Što će mi igrač koji nije prošao pripreme i kojemu će trebati ne znam koliko vremena da se adaptira na momčad. Naravno, uvijek u obzir dolazi pravo pojačanje, igrač koji će se svojom kvalitetom lako uklopiti u bilo koju momčad i sustav igre. Takav je igrač uvijek dobrodošao.

Čak i ako ostanu bez igrača ekstra-klase, kakvog Rubčić spominje, prvi čovjek u struke »bijelih« smatra da će aktualna garnitura riječkih nogometaša odgovoriti njegovim zahtjevima u proljetnom dijelu sezone.

– Činjenica je da nam nedostaje defenzivni vezni igrač, ali bez obzira na to smatram da je momčad kojom raspolažemo vrlo solidna i da od nje u nastavku sezone možemo očekivati dobre rezultate. Znam da posljednji rezultati u prijateljskim utakmicama ne sugeriraju tako nešto, ali često rezultati u pripremnom razdoblju nisu realni pokazatelj pravoga stanja stvari. Meni je najvažnije da sam kod igrača prepoznao da su počeli vjerovati u sebe. To je u ovom trenutku najvažnije – zaključuje Rubčić. (novi list)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here