Home Vijesti Francuski obavještajci: Iza panike oko epidemije stjenica stoji Rusija!

Francuski obavještajci: Iza panike oko epidemije stjenica stoji Rusija!

228
0

Francuska se suočava s ozbiljnim izazovom dok epidemija stjenica preplavljuje njene gradove. U posljednjim mjesecima, stjenice koje napadaju domove, migriraju u javne prostore poput metroa i kina, te izazivaju zabrinutost i strah kod građana. No, najnoviji razvoj događaja ukazuje na mogući pokušaj širenja panike od strane Rusije, prema izvješću francuske obavještajne službe.

Prema informacijama iz obavještajnih izvora, francuska obavještajna služba “ozbiljno shvaća” ideju da Rusija stoji iza širenja panike vezane uz epidemiju stjenica u Francuskoj. Prijavljene epidemije stjenica postale su naslovna vijest u Francuskoj, ali i drugim europskim zemljama poput Hrvatske, Engleske i Belgije.

Zanimljivo je da je Alžir čak najavio “preventivne mjere” kako bi spriječio širenje stjenica iz Francuske putem zrakoplova i brodova. Panika je dostigla točku u kojoj je jedan zastupnik čak donio epruvetu punu stjenica u francuski parlament izražavajući svoju duboku zabrinutost.

Nedavno je francuska vlada organizirala hitan sastanak kako bi se suočila s ovim problemom. Clément Beaune, ministar prometa, obećao je poslati pse tragače u vlakove kako bi provjerili prisutnost stjenica. Unatoč tvrdnjama nekih stručnjaka da globalno zatopljenje i ponovno oživljavanje turizma nakon pandemije covida mogu biti uzrok povećanja broja stjenica, drugi sugeriraju da trenutna nacionalna rasprava može biti nerazmjerna i da epidemija stjenica možda nije toliko značajna.

U ovom kontekstu, francuski obavještajni agenti su identificirali moguće pokušaje Rusije da širi dezinformacije. Koristeći takozvane “doppelganger” članke na društvenim medijima, izgledalo je kao da ugledne francuske novinske kuće objavljuju ove članke, iako su oni bili lažirani.

Primjerice, jedan takav članak tvrdio je da su učinkoviti insekticidi koji se koriste za suzbijanje stjenica prekršili embargo na ruske kemikalije. Međutim, izvorni izvor, regionalne novine La Montagne, tvrdi da nikada nisu objavile takav članak, osuđujući ga kao “krivotvorinu”. Slična dezinformacija je pripisana drugim uglednim novinskim kućama poput Libération i Le Figaro.

Francuska ministrica vanjskih poslova, Catherine Colonna, osudila je takve lažne članke kao “članke nedostojne zemlje koja ima stalno mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a”. Očito je da je riječ o ozbiljnom pokušaju dezinformiranja i destabilizacije.

Iako postoje sumnje da Rusija želi pojačati strahove Francuza širenjem ovih dezinformacija, francuska obavještajna služba ne vjeruje da je Rusija izravno izazvala paniku. Umjesto toga, tvrde da su Rusi iskoristili situaciju kao dio svojeg “hibridnog rata” protiv Zapada.

U svakom slučaju, ova situacija pokazuje koliko su dezinformacije i manipulacija javnim mnijenjem postali ozbiljan izazov u današnjem digitalnom dobu. Francuska, kao i mnoge druge zemlje, suočava se ne samo s epidemijom stjenica već i s potrebom da se zaštiti od dezinformacija i propagande.

Previous articleRijeka protiv Verone ipak na Rujevici
Next articleIzrael: Namjerno odugovlačimo invaziju, mogli bismo upasti u smrtonosnu zamku

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here